Selu su potrebna radna mesta i proizvodni pogoni

  1075
  0

  Globalno posmatrano, stanovništvo u srpskim selima je sve starije, a iz godine u godinu se smanjuje. Broj sklopljenih brakova i broj rođene dece se intezivno smanjuje, dok se povećava mortalitet i odseljavanje u inostranstvo. Prema Draganu Škoriću, uredniku knjige „Unapređenje sela u brdsko planinskim područjima Srbije“, država Srbija bi morala da obezbedi svestranu potporu mladim bračnim parovima da ostaju u selima u kojima žive, s time da se obezbede uslovi, tako da oni koji ostaju mogu na pristojan način da rađaju i podižu svoju decu.

  Do pre 20-ak godina, neka naša sela su „vrila“ od života. Međutim, loši uslovi života, posebno u brdsko planinskim selima, uslovili su masovno iseljavanje iz sela. U selu, na administrativnoj liniji sa Kosmetom, Merdare u opštini Kuršumlija živi tek 50-ak meštana, dok je 2002.godine imalo oko 139 stanovnika. Porodice, većim delom žive od poljoprivrede. Ono što bi oživelo ovo područje, prema rečima meštana, su proizvodni pogon i radna mesta.

  Loša putna infrastruktura, nedostatak prodavnica, škola, ambulanti, pošti, udaljenost gradskih sredina su samo od nekih problema sa kojima se suočava ovo selo. „Mi smo uporni i hoćemo da ostanemo tu. Ovde narod nema para ali ima jare, ima jagnje, prase. Gladni nismo, ali nam treba bezbednost, putevi, a isto tako, da bi se neko od mlađih vratio, treba ovde nešto da radi“, rekao je predsednik Mesne zajednice Merdare Ognjen Nešović za RTS.

   

  Prethodni tekstNovosadska produktna Berza – soja ostaje bez kupaca
  Sledeći tekstSkandalozna seča šume na Kopaoniku!