Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo SEME LUCERKE: Kupovati seftifikovano ili ne?

SEME LUCERKE: Kupovati seftifikovano ili ne?

1125
0

Lucerka je višegodišnja biljka, koja obično traje 5-7 godina, u zavisnosti od održavanja i kvaliteta zemljišta na kome se gaji.

Treba posebno voditi računa pri smeni useva u plodoredu, ali još bitnije, a što je tema današnjeg teksta, jeste napraviti osnovnu razliku između sertifikovanog i ostavljanog semenam uporediti cene i predstaviti prednosti i mane jednog i drugog.

Za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište pre svega treba da bude duboko, rastresito, plodno, neutralne reakcije, bogato organskom materijom. Najbolji primer je černozem, ali tu su takođe gajnjača, aluvijum, kao i livadska crnica koje blago zaostaju.

Najbolje je obaviti setvu u proleće, a sada je pravo vreme za kupovinu semena!

Optimalni rok setve u prolećnom delu je druga polovina marta ili prva dekada aprila. Što se tiče kasne pozne seteve, usev može da strada usled rane pojave sušnog perioda što dovodi u pitanje nicanje i razvoj useva, a samim tim i uspešno zasnivanje lucerišta.

Da li treba sejati sertifikovano seme i koje su prednosti?

Naravno da treba sejati serfitikovano seme, iz razloga zato što možemo biti u potpunosti sigurni da je to seme očišćeno od pre svega korova, štetnih insekata ali i viline kosice, kojoj treba posvetiti dosta pažnje. Pored navedenog, ono što je možda najbitnije je da ćete za svoj uloženi novac u sertifikovano seme, ostvariti vrlo visok dohodak po jedinici površine.

Trenutna cena za jedan kilogram sertifikovanog semena je 420 dinara po kilogramu u maloprodaji.Odlikuje se visokom klijavošću, čak 98 procenata, što je više puta dokazano!

Koje su mane ostavljanog semena lucerke?

Od mnogobrojnih mana i problema koji se mogu javiti, najpre ćemo izdvojiti jednu pozitivnu stvar, a to je cena. Cena za jedan kilogram semena kod proizvođača je 320 dinara po kilogramu. Nije drastično jeftinije u odnosu na sertifikovano seme, ali je kvalitet diskutabilan.

Ono što se može dogoditi jeste da to seme u sebi može imati korove, koji kasnije nakon zasnivanja lucerišta mogu predstavljati ozbiljan problem i znatno smanjiti trajanje useva. Pored slabije klijavosti, može se desiti da je seme ostavljano od mlade deteline, tačnije od prve godine što nikako nije dobro.

Prema rečima stručnjaka, seme je najboljeg kvaliteta kada se odvoji od lucerke iz druge ili treće godine, takođe iz drugog ili trećeg otkosa.

 

 

M.S.