Naslovna Vesti ŠIPURAK donosi VELIKU ZARADU, na tržištu SVE TRAŽENIJI!

ŠIPURAK donosi VELIKU ZARADU, na tržištu SVE TRAŽENIJI!

4276
0
foto: J. El Omari, plod šipurka
foto: J. El Omari, plod šipurka

Septembar je mesec šipurka, iako samonikla biljka, organizovani zasadi mogu proizvođaču doneti zavidnu dobit. Procene uzgajivača su da je za podizanje jednog hektara ove divlje ruže neophodno od 2500 do 3000 evra. Uložena sredstva se u proseku vraćaju posle treće godine, a prinos može biti do 4 kilograma po sadnici.

Prošle godine kilogram šipurka bio je oko 70 dinara, pasirana kaša 100, dok je tegla džema dostizala i cenu od 1500 dinara za kilogram.

Stručnjaci poručuju ukoliko želite ozbiljnije da krenete u proizvodnju ove kulture, za jedan hektar potrebno vam je od 1650 do 2000 sadnica, koje inače nisu skupe. Posađeni šipurci brzo stižu na rod i već posle dve godine možete da ubirate plodove, a treće i zaradu. Poslednjih godina, rod po hektaru kretao se oko 4 tone, u dobrim godinama dostiže i 8 tona po hektaru, pa je sve veće interesovanje na tržištu za plodove šipurka.

foto: M. Papić, nedozreli plodovi šipurka
foto: M. Papić, nedozreli plodovi šipurka

Zahvalna za uzgoj

Dobra okolnost šipurka je što nije zahtevna biljka za održavanje; otporna je na vremenske nepogode i razne bolesti, ali neke agrotehničke mere se očekuju poput rezidbe, prskanja i košenja zasada. Zemljište na kojem se gaji, ne mora da bude visoko kvalitetno. Ipak, da bi sadnja bila lakša, potrebno je zemljište preorati, potanjirati i isfrezirati. Đubrenje stajnjakom može biti duž reda sadnica ili u sadne rupe. Zemljište treba da ima dovoljne količine vlage, naročito u jesen i proleće. Sadnice, prethodno kupljene u rasadniku koje su zdrave i razvijene, treba posaditi kao i svaku drugu voćku. Razmak u sadnji, mahom zavisi od dostupne mehanizacije i može biti metar do 1,5 unutar reda i 3,8 do 4 metara između redova.

Pružite šipurku dovoljno svetlosti, a on će vama vitamin C

Zasad od glodara treba zaštiti samo prve godine, već u narednim biljke šipurka postaju trnovite, pa samim tim i odbojne za štetočine. Što se tiče opšte zaštite, s proleća je obavezna zaštita rastovima na bazi algi, u leto moguća je pojava vaši, a s jeseni obavezna rezidba i povezivanje. Inače, šipurak voli svetlost, pa dobro osvetljena stabla daju veći broj plodova, koji su krupniji i intenzivnije boje. Ova biljka može dostići visinu do tri metra.

Šipurak je vrlo zdrava namirnica, ne samo slatka. Neporecive su njegove ogromne količine vitamina C, zatim i natrijuma, tanina, pektina, šećera. Šipak čisti krv i poboljšava cirkulaciju. Od semenki se može napraviti čaj za groznicu, crevni katar i bolesti mokraćnih kanala. Bere se u septembru i oktobru po suvom vremenu.

 

J.E.