Sjajna šansa za male srpske proizvođače – Prodaj legalno sa „kućnog praga“!

  870
  0

  U cilju podsticaja ekonomije na selu, od 1. januara 2018.godine omogućeno je da mali proizvođači prodaju svoje proizvode potrošačima direktno sa “kućnog praga”. Konačno mali proizvođači mogu da izađu na tržište na jedan potpuno bezbezbedan i legalan način – a najbitnije je da su proizvodi bezbedni za ljudsku upotrebu.

  Foto: Pixabay

  Mali prodavci mleka, mesa, kobasica, jaja, ribe i slično, od ove godine mogu da prodaju u gazdinstvima, lokalnim restoranima, kafanama, pijacama i u malim trgovinama ili da svoje proizvode, direktno,  šalju na kućnu adresu.

  Novi “Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla” doneo je jednu epohalnu promenu u našem sistemu bezbednosti hrane.

  Foto: Screenshot

  Donošenjem novog pravilnika Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastoji da olakša proizvodnju malim proizvodnim kapacitetima, a po ugledu na članice Evropske unije. Ministarstvo smatra da će se na ovaj način smanjiti finansijska opterećenja i administrativne prepreke kroz odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata.

  Diplomirani veterinar Tamara Bošković iz Uprave za veterinu bila je prošle nedelje gost u emisiji Bolja zemlja. Tamara smatra da je novi pravilnik stvarno stvorio određene uslove za male proizvođače mleka, u preradi sira, preradi mesa – naročito koje su bile negde u nekoj sivoj zoni već godinama.

  • Od ove godine mali proizvođači mogu da kolju životinje pod vrlo olakšanim uslovima.

  ,, Proizvođači u mini mlekarama ili u nekim udaljenim područjima gde uslovi higijene ne mogu da budu baš na najvišem nivou, eto, sada imaju priliku da svoje proizvode stave na tržište bez nekog ograničenja i bez straha da će biti gonjeni od bilo kakve inspekcije.” – istakla je Tamara gostujući u emisiji Bolja zemlja.

   

  • Do sada su objekti morali da prođu kroz proceduru odobravanja (koja je bila izuzetno složena), a od sada je ta procedura dosta jednostavnija i lakša.

  ,, Proizvodnja proizvoda, kao što su sudžuk, sremski kulen i slično, se sada rade na domaćinstvu tako što se ti mali proizvođači samo registruju. Dakle, prijave se u registar koliko da budu vidljivi nadležnom organu i nastavljaju da rade bez problema.” – rekla je Tamara. Prema nekim nezvaničnim informacijama, taksa je minimalna i iznosi oko 2.000 dinara za prijavu objekta.

  • Neke minimalne adaptacije objekta (odnosno dvorišta i/ili domaćinstva) su svakako neophodne uz obavezno održavanje higijene – “što svaki dobar domaćin treba da poštuje.”

  ,, Sam Pravilnik kaže koristi se isti ulaz, isti izlaz i za sirovine i za proizvode. Ali ono što je vrlo važno je novina da je izdat Vodič za sve male proizvođače, a posebno kada je u pitanju klanje živine.” – napomenula je Tamara.