Naslovna Vesti SKANDALOZNO: RUSI POOŠTRILI ZAHTEVE ZA IZVOZ VOĆA IZ SRBIJE!

SKANDALOZNO: RUSI POOŠTRILI ZAHTEVE ZA IZVOZ VOĆA IZ SRBIJE!

320
0

Prošlo je vreme kada su kupci iz Rusije direktno dolazili kod naših proizvođača i ugovarali i cenu i transport. Danas je situacija drugačija, izvoz ide otežano, postavljeni su novi standadri i zahtevi. Sve ide preko registrovanih hljadnjača koje su jedine ovlašćene da vrše otkup i klasiranje proizvoda, a od nedavno od Rusa stižu novi zahtevi u pogledu oblika, boje i zdravstvene ispravnosti voća.

Šljiva i breskva koje se sada beru kao i nektarina moraju da zadovolje određene standarde. Poenta je što u transportu voća prođe i do 12 dana dok iz Srbije doputuje u neki market u Rusiju.

U tih 12 dana je uključen i boravak u ruskim hladnjačama, prepakivanje i klasiranje. Sav taj period je previše dugačak naročitio za voće koje se sada bere. Šljiva, breskva i nektarina su osetljive jer postoji tačan momenat tj. faza u zrenju kada se bere. To znači da plodovi moraju da budu u fazi zrelosti 75%. To je takozvana tehnološka zrelost jer se proces dozrevanja obavlja usput, a ne na grani. Ukoliko bi se brali 100% zreli plodovi oni svakako ne bi izdržali transport jer bi propali od truleži (monilia) koja je inače veliki problem kod ove vrste voća.

Novi zahtev koji Rusi postavljaju jeste testiranje na prisustvo monilie, što je i opravdano, jer ukoliko bi se pojavila monilia čitava pošiljka bi istrulela dok stigne do Rusije. Zbog toga se metodom slučajnog uzorka voće sa ispitivane parcele šalje u laboratoriju gde se analaizira na prisustvo monilie. Ukoliko se monilia utvrdi, tada se to voće odstranjuje i izoluje.

Dobro je da se voće iz Srbije do sada pokazalo kao izuzetno kvalitetno, tako da se po nekim podacima izvezlo oko 50% ovogodišnjeg roda, što je opet nedovoljno s obzirom da se ranijih godina izvozilo i do 80% celokupne berbe.

Inače, po nekim podacima cena šljive je porasla tako da se prva klasa plaćala 60 dinara, a druga 40 dinara za kilogram.

Sve ove mere, uvedene su iz jednog jedinog razloga, a to je da kupca, bez obzira bio on Rus ili neko drugi, zanima isključivo i samo prva klasa. To se, ukoliko se poštuje procedura, primenjuje savremena tehnologija i koriste odgovarajući preparati, izuzetno lako može postići.