Naslovna Vesti Skidanje izdanaka MALINE odmah nakon BERBE, a HEMIJSKA ZAŠTITA u JESEN!

Skidanje izdanaka MALINE odmah nakon BERBE, a HEMIJSKA ZAŠTITA u JESEN!

2981
0
foto: J. El Omari, važno i navodnjavanje i hemijski tretman
foto: J. El Omari, važno i navodnjavanje i hemijski tretman

Da bi vaša proizvodnja malina bila uspešna, a zasad doneo i rod i kvalitet, potrebno je primeniti sve neophodne agrotehničke mere koje osiguravaju zdravlje biljke i budući prinos. Obavezna mera u zasadima dvogodišnjih sorti maline poput vilameta, mikera, tjulamina i drugih je rezidba starih izdanaka nakon berbe. Kako ne bi dodatno izvlačili hranu iz zemljišta, vrlo je važno odmah nakon berbe ukloniti stare izdanke, napominje dimplomirani inženjer za zaštitu bilja Dušan Karimanović za čitaoce Bolje zemlje.

„Sečenje izdanaka je operacija koja je logičan sled životnog procesa same biljke. Pošto je njihova funkcija završena, tj. dali su rod i odradili svoj deo posla, nema potrebe više da budu tu i treba da ustupe mesto mladim izdancima koji će dati rod naredne godine. Takođe, sečenjem i iznošenjem starih izdanaka van zasada u velikoj meri iznosimo i rezerve infektivnog potencijala koji bi mogao da napravi problem mladim izdancima“, kaže Karimanović.

Iseći stare, prorediti nove i izbaciti oštećene

Izdanci se uklanjaju tako što ih presečemo do zemlje, i ostavimo nekih deset dana do dve nedelje tu da prave hlad mladim izdancima.

„Posle toga ih treba izneti napolje, staviti na jednu gomilu i zapaliti kako bi se uništili patogeni koji se na njima mogu naći. Takođe, pored sečenja starih izdanaka, treba prorediti i nove izdanke, izbaciti oštećene, one koji slabo napreduju i omogućiti ostalim izdancima bolje uslove razvoja.“

Navodnjavanje je važna stavka u uzgoju maline u njenim svim vegetativnim fazama, ali i nakon rezidbe izdanaka, jer oni mladi rastu sve do kasne jeseni. Usled sušnih vremenskih uslova, vodni režim u malinjaku dobija na značaju – bilo koji!

foto: J. El Omari, rezidba starih izdanaka odmah nakon berbe
foto: J. El Omari, rezidba starih izdanaka odmah nakon berbe

„Nekada se pogodi godina kao što je ova, pa imate manjak padavina uz visoke temperature istovremeno, što rezultira sušom i slabijim napretkom biljaka. U tom slučaju je potrebno reagovati zalivanjem preko sistema za navodnjavanje, ukoliko za to postoje uslovi. Ukoliko ne postoje, bilo koji način zalivanja će dobro doći kao pomoć“, napominje naš sagovornik.

Hemijska zaštita se primenjuje u jesen, a ne u proleće!

Sa rezidbom i paljenjem izdanaka, kao ni sa ustanovljenim sistemom za navodnjavanje zaštita malinjaka se ne završava – potrebno je sprovesti još onu hemijsku. Inženjer za zaštitu bilja naglašava da je vrlo pogrešno mišljenje proizvođača da se sa zaštitom zasada počinje na proleće.

„Zaštita i nega zasada za narednu rodnu godinu počinje već nakon završene berbe. Ono što će se najpre primetiti u zasadu su ljubičaste pege na stablu čiji izazivač je fitopatogena gljiva Didymella applanata. Zasade treba zaštiti od pojave raznih bolesti, štetnih insekata i eriofidnih grinja. Ono što je zaista važno je nega zasada od korova, jer oni, pored toga što uzimaju hranu i vodu mladim izdancima, u velikoj meri omogućavaju i povoljne uslove za razvoj štetočina i bolesti“, objašnjava Karimanović.

J.E.