Slaba zainteresovanost poljoprivrednika za prodaju pšenice državi

  410
  0

  Od ponedeljka, 04.jula  preko produktne berze počelo je prijavljivanje za prodaju ovogodišnjeg roda pšenice za potrebe Direkcije za republičke robne rezerve.

  Republička direkcija će kupiti do 32.600 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg, domaćeg porekla, roda i to po 18 din/kg. Minimalna količina merkantilne pšenice koju će Direkcija kupiti od porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna je 100 tona. Dok će od zadruga Direkcija kupiti minimalno 20 tona, a maksimalno 150 tona.

  Država je odlučila da dopuni svoje rezerve pšenicom, pa je zbog toga došlo do ovog otkupa. Uobičajeno rezerve pšenice su između 70 i 80 hiljada tona, ali u ovom trenutku se ne zna koliko one iznose.

  Miloš Janjić direktor berze izjavio je za RTVojvodina da je u ponedeljak odziv poljoprivrednika bio relativno mali i da je do 13h ponuđeno svega 6.700 tona pšenice.  Interesovanje je slabo zato što se tržišna cena približila, pa i nadmašila onoj koju plaća Direkcija.

  Svi poljoprivrednici koji su se elektronski prijavili nisu u obavezi da prodaju svu pšenicu sve dok nepotpišu ugovor sa Robnim rezervama. U praksi se pokazalo da se uvek na kraju pšenice proda znatno manje, u odnosu na prvobitno ponuđene količine. Draško Danilović, poljoprivrednik iz Kuzmina izjavio je za RTVojvodinu da rod neće ponuditi robnim rezervama zato što je država kasno izašla sa ponudom, već kada je njihova pšenica uskladištena.

  Srđan Gucunski iz Bačkog gradišta prodaje pšenicu tržišt a ne državi zbog negativnog iskustva kada su ga, pre nekoliko godina, uputili da pšenicu preda kod ovlašćenog skladištara udaljenog 100 kilometara, a obračun kvaliteta pšenice je bio nekorektan.

   

   

  Prethodni tekstKrkobabić – 500 zadruga u 500 velikih sela
  Sledeći tekstŠampionski kulen u Šidu – pravi kulen kako se pravi?