Naslovna Vesti SLATKA KAD SE JEDE, OPASNA KAD SE BRANI: Otkrivamo ulogu MLEKA od...

SLATKA KAD SE JEDE, OPASNA KAD SE BRANI: Otkrivamo ulogu MLEKA od SMOKVE! (FOTO)

10187
0

Nedavno smo pisali o smokvi i njenom gajenju. Iako se smatra vrlo pogodnom biljkom za jelo, jer ima široko dejstvo na mnoge organe u telu čoveka, smokvu smatraju i ljutom i opasnom biljkom usled njenih odbrambenih svojstava.

Smokva ima jak i moćan korenov sistem koji može da podrije temelje ograda, puteva pa čak i temelja kuća pa zbog toga budite oprezni kod sadnje ovog drveta.
Takođe, veoma je uporna i kada se na jednom delu ukoreni, vrlo teško je možete uništiti i iščupati , jer korenov sistem prodire diboko u zemljište , širi se i grana, tako da koliko god da je odsečete na vrhu, za toliko će se njen koren razgranati a na posečenom delu će iznići nove grane.
Nikada nemojte smokvu da sečete tokom leta i kada je u punoj vegetaciji. Njene iglice na listovima imaju određene hemijske materije koje mogu da izazovu alergijske reakcije na koži, koje se manifestuju u vidu crvenila, peckanja i nepodnošljivog svraba, koje se teško suzbija čak i odgovarajućim kremama.

RASIPAČI MINERALNIH ĐUBRIVA!

ČUDOTVORNO DEJSTVO SODE BIKARBONE: Nećete verovati za šta sve služi!

Međutim osim listova i njegovih dlaka, još opasnije je tzv.smokivino mleko koje nastaje nakon branja plodva. Osim što ga neki preporučuju za uklanjanje bradavica, mleko od smokve ima snažna dehidrataciona svojstva pa ukoliko dospe na deo kože i ne ispere se odmah vodom, može da izazove opekotine slične onima koje mogu nastati usled delovanja neke jake kiseline.
Opekotine su vrlo ozbiljne, često prolaze bez naročitih bolova, ali mesto na kome je došlo do kontaminacije sa sokom od smokve, postepeno počinje da crveni, javljau se kraste sa sukrvicom koje sporo zarastaju, čak i do mesec dana.
Na mestu na kome je došlo do oštećenja kože, po pravilu ostaju trajni ožiljci.
Zbog svega navedenog, u narodu se sa punim pravom smokva naziva ljutom biljkom jer sve nabrojano je zapravo njena odbrambena moć kako bi se zaštitila i osigurala opstanak.
I jedna zanimljivost za kraj. Smokvu i ako svrstavamo u voće, po svojim biloškim karakteristikama spada u cveće, jer je njen plod zapravo obrnuti cvet.
Inače, kako po obliku plod smokve podseća na mošnice, preporučuje se muškarcima kako bi poboljšala spermatogenezu.

G.V.