Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo SLEDEĆE GODINE MANJE POVRŠINE POD SUNCOKRETOM!?

SLEDEĆE GODINE MANJE POVRŠINE POD SUNCOKRETOM!?

755
0

Vrlo je dobro poznato da Šumadija nije ratarski region, međutim i tu ima ratara koji među svojim usevima gaje i suncokret. Nezadovoljavajuća cena pogodila je i otkupljivače i proizvođače, a kako saznajemo, podbacio je i rod i kvalitet.

„Mnogi poljoprivrednici se žale na prinose, većini je prinos oko 2 tone po hektaru, što nije naročito u odnosu koliko su uložili, mada je bilo par njih koji su imali i preko 3 tone. Mi smo na našim njivama imali 2,1 tonu po ha. Vreme je u mnogome uticalo loše na suncokret, kao i na kukuruz. Kad je trebalo da padne, kiša nije pala“, kaže Verica Lukić ispred otkupnog mesta ZZ Paor u Belosavcima.

Ova zadruga posluje već 7 godina. Broj kooperanata kojima deli repromaterijal; seme i đubrivo u zamenu za rod je oko 150, a onih koji samo prodaju rod, mnogo je više u njihovim ‘knjigama’. Otkupljuju pored suncokreta, još i kukuruz i pšenicu. Svojim kooperantima nude francuski semenski materijal različitih hibrida, pa je bilo onih koji su suncokret vršili sredinom avgusta, a ostalo je ratara koji će zaći u septembar sa vršidbom. Već su napunili silos od 500 tona suncokretom proizvođača.

„Kvalitet nije dobar. Vlaga u suncokretu treba da bude 9, to je novi standard, ima onih čiji je suncokret imao i 12 i ispod 9 vlažnost zrna, ali mnogi su vršali ranije, bojeći se ovih kiša“, kaže naša sagovornica za portal Bolje zemlje.

Sav otkupni prinos proizvođača iz ovog dela Šumadije predaju saradnicima iz Deliblata, međutim cena od 29,5 dinara ne odgovara ni proizvođačima, ni otkupljivačima.

„Naravno, bilo je negodovanja oko cene. I mi smo pogođeni cenom, kao i proizvođači, jer je neodređujemo i nije dobro. Ko god plaća i dinar više, naravno da će oterati ratar tamo svoj rod. Niko nije zadovoljan“.

foto: već otkupljeno 500 t suncokreta
foto: već otkupljeno 500 t suncokreta

To će se definitivno odraziti na setvu suncokreta sledeće godine.

„Ljudi će predati suncokret koji su posejali, ali sledeće godine, ja ne verujem da će sejati i uzimati toliko repromaterijal i da će biti tolika predaja“, kaže Lukićeva iz ZZ Paor Belosavci.

 

J.E.