Naslovna Uredbe SLEDEĆE GODINE VEĆE SUBVENCIJE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU!

SLEDEĆE GODINE VEĆE SUBVENCIJE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU!

358
0

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika proslavilo je 10 godina postojanja, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sledeće godine biti višestruko povećane subvencije za organsku poljoprivrednu proizvodnju, prenosi Tanjug.

„Meni je ideja da nekoliko puta povećamo subvenciju za organsku poljoprivrednu proizvodnju iz razloga što moramo što veći broj ljudi da uključimo u to, jer ne postoji bolja priča da se napravi što veća dodata vrednost nego što je organska poljoprivreda“, kazao je ministar.

Dodao je da država mora naći i način kako da isfinansira prelaz iz konvencionalne u organsku proizvodnju i da proizvođačima pomogne da taj proces što lakše prevaziđu, a sa druge strane da ih podstakne kroz novac. U Srbiji sada postoji 6.000 proizvođača u organskoj proizvodnji, a ministar je naveoda je potrebno više.

Predsednica Upravnog odbora Serbia Organika Snežana Oljača navela je da je misija te asoocijacije da povezuje ljude, a da im je glavni zadatak da prave mreže kako bi se sektor taj razvio uz pomoć informacija.

„Smatram da nam je to najvažniji zadatak koji ćemo i dalje ispunjavati. Naš najvažniji rezultat u ovoj deceniji jeste baza podataka proizvođača, gde smo mi počeli da povezujemo ljude elektronskim putem“, kazala je Oljača i dodala je da tu bazu elektronski pregledaju iz više od 100 zemalja širom sveta.

 

Izvor: Tanjug, TopPres

J.E.