Naslovna Vesti Sledi li katastrofa ili spas stiže u poslednji čas!?

Sledi li katastrofa ili spas stiže u poslednji čas!?

1891
0
suša
suša

Da li nam preti jos jedna sušna godina?

Dolaskom proleća, mnogi su odahnuli jer konačno stiže toplo i sunčano vreme. Međutim, koliko nam je sunce potrebno, toliko mu se ratari i ne raduju baš, jer je ono znak da kiše neće biti.

Zima je bila sa snežnim padavinama, ali kako smo imali jako sušnu jesen sa gotovo odsustvom padavina sneg nije bio dovoljan da natopi suve oranice. Setva ozimih useva je obavljena u poslednji čas u gotovo suvom zemljištu. Vremenom se nakupilo nešto vlage dovoljne da ozimi usevi isklijaju, ali sada kada bi trebalo da recimo pšenica bude u punoj snazi nailazimo na neujednačeno nicanje i jako slab porast.

Sa druge strane, setva je u toku, a zemljište u setvenom sloju jedva da je vlažno. Stručnjaci, a i ratari zabrinuto vrte glavom, plašeći se najgoreg mogućeg scenarija, a to je ekstremno sušni period, najgori mogući scenario, koga se mnogi plaše.

Ono što ide u prilog ovako crnim slutnjama jesu i merenja posebnim uređajuma, kojima se može izmeriti sadržaj vlage na dubinu do 1 m. Rezultati merenja su loši i vlage nema.

Ono što ohrabruje, jeste da su metereolozi po nekoj dugoročnoj prognozi najavili da će april biti kišovit što bi svakako donekle popravilo stanje useva koji su sada jako loši a i setva je otežana usled odsustva minimalne količine vlage.

Poređenja radi prošle godine imali smo jako promenljiv i nestabilan mart sa prisustvom padavina ako i kišno leto, što je prouzrokovalo pojavu mnogih biljnih bolesti. Ove godine toga nema, ali svakako ne bi trebalo gubiti nadu.

Nevolja je što nemamo ni dovoljno vodnih resursa kako bi se veće površine navodnjavale. Navodnjava se tek nekih jedva 2% obradivih površina što je ništa u poređenju sa celokupnim brojem hektara koji su pod nekim gajenim usevima.

 

Tekst priredila Redakcija