Naslovna Vesti ŠLJIVIN SMOTAVAC! Kakve su zaista realne ŠTETE?

ŠLJIVIN SMOTAVAC! Kakve su zaista realne ŠTETE?

958
0

Šljivin smotavac predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina šljive. Berba je skoro pri kraju, ali treba sumirati pričinjene štete i podvući crtu!

Pre svega, vrlo je bitno napomenuti da ima TRI generacije godišnje, zbog razumevanja ciklusa razvoja i napada na plodove šljive!

Na samom početku razvoja LEPTIRI polažu jaja u mlade plodove nakon precvetavanja, pa je proces suzbijanja na samom početku otežan, evo iz kog razloga:

Primena insekticida u periodu cvetanja i precvetavanja je OGRANIČENA zbog zaštite PČELA!

Druga generacija nastavlja sa pričinjavanjem štete sredinom jula, a TREĆA generacija nastavlja sve do kraja BERBE plodova.

Suzbijanje se vrši najčešće sredinom jula, ako niste izvršili zaštitu na vreme, može doći do PRENAMNOŽENOSTI i pričinjavanja ogromnih ŠTETA!

Larve su ubušuju u plod, probijaju pokožicu, hrane se MEZOKARPOM, ali mogu da prodru do semene kućice, takvi plodovi uglavnom OPADAJU na zemljište!

Šta se dešava nakon toga?

Plodovi postaju NEUPOTREBLJIVI, gube tržišnu vrednost i brzo skapavaju, kada larve završe svoj posao, odlaze u zemljšte na prezimljavanje! Prezimljavaju u zemljištu, tačnije u zemljišnom kokonu, odnosno komori na dubini od 5 do 20 cm, gde čekaju proleće i povoljne vremenske uslove za IZLAZAK na površinu!

Jedna dobra PREVENTIVNA mera je vršiti s vremena na vreme površinsku obradu zemljišta, kako bi uništili legla! Larve mogu prezimiti u debljim granama i biljnim ostacima, pa je poželjno sve ostatke ukloniti sa parcele na kraju sezone!

Odmah nakon berbe je pravo vreme za ove mere!

U pojedinim godinama može pričiniti štete, procentualno izraženo od 40% do 50 %, pogotovo u zasadima gde nije izvršena pravilna zaštita i primenjene preventivne mere, ali ove godine je to znatno manje!

 

M.S.