Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Sloge ima među MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA – dva brata na jednom imanju!

Sloge ima među MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA – dva brata na jednom imanju!

686
0
mladi poljoprivrednici
Milan i Marko uspešni u poljoprivrednoj proizvodnji, tajna je u slozi, foto Bolja zemlja

Dva brata od tetaka Marko Stojadinović i Milan Dobričić u slozi i po dogovoru brinu o 60 grla goveda i obrađuju 70 ha zemlje u Lozoviku, opština Velika Plana, na starom dedinom imanju. Iako je deda pre 16 godina imao nesreću da mu je celo gazdinstvo izgorelo, ova dvojica mladih poljoprivrednika, po obrazovanju veterinarski i poljoprivredni tehničar, uspešno su podigli domaćinstvo na noge. Jedan proizvodi stočnu hranu, drugi muze mleko, a zaradu dele.

„Nije što moramo da radimo, već volimo rad u poljopivredi. Posle nesreće smo se oporavili i širimo se dalje“, kaže Milan u emisiji Bolja zemlja.

Pošto je bio izazovan oporavak nakon požara, bilo je teško obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju, pa danas svoju zemlju obrađuju polovnim traktorima, rolo balirkama, kombajnima. Iako imaju mehaničara na raspolaganju, više pretenduju da održavaju sami svoju mehanizaciju. Dok se Milan zauzeo oko njiva i mašina, Marko brine o stoci, a često se i ‘kombinuju’ u poslovnim obavezama.

„Imamo dnevno od 400 do 450 litara mleka. Mleko dobijamo od crvenog i crnog holštajna i simentalca, ali planiramo da popunimo objekat najviše simentalskom rasom, najviše zbog teladi. To je kombinovana rasa, dobijamo i meso i mleko“, kaže Marko.

Gaje sirak, čičoku, perka, lucerku, ovas za senažu, pa u proleće imaju dosta zelene mase. Prave jeftine ali efikasne obroke za krave, dve žetve godišnje imaju, jer je to jedini način da svoju proizvodnju učine isplativom. Međutim, ovim vrednim momcima, veliki problem pravi dokumentacija zemlje u zakupu, kojoj ne može da se utvrdi vlasnik, pa je to glavna prepreka za republičke ali i IPARD subvencije.

One subvencije za koje mogu da konkurišu, ne dobijaju. Imaju mogućnost da odu i dobro zarađuju u inostranstvu, ali ostaju u svom selu i na svom imanju, zašto? Otkrijte u sledećem prilogu.

Bolja zemlja