Naslovna Vesti Snažno selo je direktno zavisno od JAKE ŽENE!

Snažno selo je direktno zavisno od JAKE ŽENE!

478
0
foto: HercegTV

Trenutno dve trećine svetskog rada obavljaju žene, ali ostvaruju 10% ukupnog dohodka.

Žene na selu svoj dan dočekuju višestruko diskriminisane, iako je njihova uloga u ruralnom razvoju i očuvanju seoske sredine ključna. Treba ukazati na sve probleme i potrebe žene na selu, kao i učiniti sve da se taj položaj u društvu popravi. Žena je stub kuće, bilo je pre 100 godina, tako je i danas.

Uloga žena je odlučujuća u napretku poljoprivrede, ruralnog razvoja i umanjenja siromaštva na selu. Mladim ljudima na selu je potreban novac i dobra žena, bez toga nema budućnosti.

Zadatak države je da izbriše jaz koji trenutno postoji između žena i muškaraca, posebno u oblasti poljoprivrede, žene su nekad dale najveće žrtve u ovom poslu kroz istoriju.

Zanimljiv je podatak da su žene angažovane 2,5 sati duže od muškaraca na obavljanju neplaćenih poslova koji se tiču održavanja domaćinstva, brige o deci, čišćenju, spremanju i još mnogo drugih teških i napornih poslova, kako kažu žene, koji im se nikad ne prizna.

Pored svih osnovnih poslova koje smo napomenuli, domaćiće se bave najrazličitijim poslovima, od izrade suvenira, zimnice, kolača, ručnih radova, veza, pletenja. Žene su pravile i proizvodile sve ono što je domu bilo potrebno, u vremenima koje pamtimo, nemanja i siromaštva, sve kako bi porodica preživela.

Ako se osvrnemo na vreme u kojem su živele naše deke i bake, danas je daleko bolje, lakše, koliko toliko ima novca za sve, manje je ručnog rada, a žene su rasterećenije.

Sve je više klubova i udruženja žena koje se samostalno organizuju, bore za svoja prava, takmiče, druže, šire dobre stvari i podsećaju da bi ovaj svet bez žena i njihove borbe i požrtvovanosti bio besmislen.

 

M.S.