Naslovna Vesti SOK OD CELERA: Zbog čega je veoma bitan!

SOK OD CELERA: Zbog čega je veoma bitan!

581
0

Hranljiva, zaština i lekovita vrednost celera je izuzetno velika i cenjena, međutim celer je relativno slabo zastupljena i gajena kultura, čak i u hobi baštovanstvu, nakon ovog teksta, dobro razmislite o celeru kao kulturi u svom plodoredu i bašti, makar za svoje potrebe.

Eterična ulja ga čine poznatom biljkom, naročito za oboljenje bubrega i živaca.

Napitak od lišća naročito je pogodan za leto, jer gasi žeđ, a s obzirom da imamo ovako toplu i sunčanu jesen, zašto da ne. Naše bake i deke su govorile da, ako se ujutru pojede nekoliko listića celera sa malo soli, žeđ se neće osećati celog dana.

Od mineralnih materija sadrži sumpor, natrijumove soli, bakar i jod. Ove materije su dragocene za dobro varenje hrane u ljudskom organizmu. Neki smatraju da celer treba koristiti za lečenje astme, promuklosti, nervnih bolesti i još mnogo toga.

Po originalnom receptu, odnosno u sezoni, za litar vode potrebna su 2 celera.

Jedan od najbitnijih saveta u vezi sa sokom od celera, je da mu ne treba dodavati zaslađivače ni šećer, kako bi zadržao sva lekovita svojstva i sastojke. Potrebno je pre konzumiranja procediti sok, kako bi bio 100% čist i bez pulpe.

Preporučeni unos na dnevnom nivou je 500 ml, može se piti na prazan stomak ili po malo u toku dana. Sok se može čuvati u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, jedan dan, ali ne više od toga.

Ako kupujete celer u marketu i niste sigurni da li je organski, dajemo vam jednostavan savet kako oprati celer:

  1. Napunite čašu čistom vodom
  2. Dodajte 3 kašike sode bikarbone
  3. Ostavite celer nekoliko minuta
  4. Isperite

Jutarnja doza soka na prazan stomak je najzdravija i najefektivnija.

 

M. Stojanović