Naslovna Vesti Soko Banja – KOMASACIJA U TOKU!

Soko Banja – KOMASACIJA U TOKU!

890
0

Opština Soko Banja započela je pre godinu dana realizaciju najvećeg i najznačajnijeg projekta u oblasti agrara. Komasaciju na blizu hiljadu hektara u atarima sedam sela.

Komasacija se realizuje na plodnim i veoma pristupačnim njivama katastarskih opština Beli Potok, Žučkovac, Poružnica, Resnik, Soko Banja, Trgovište i Trubarevac. Sa završetkom ovog posla očekuju se značajni ekonomski efekti u poljoprivredi.

Sređivanje imovinsko pravnih odnosa i uvećanje poljoprivrednih parcela. Pozitivni efekti će tek biti vidljivi.

Opština Soko Banja je krajem prošle godine dobila određena sredstva za realizaciju komasacije, ovih dana je završena prva faza, a to je utvrđivanje faktičkog stanja na terenu. Ono što je vrlo bitno napomenuti, da je u tom procesu bilo dosta poteškoća i problema.

Imajući u vidu da poljoprivrednici u ovim opštinama imaju velike probleme pri upisivanju imovine u službi za katastar i nepokretnosti, tako da je ovo bila jedinstvena prilika da svi poljoprivrednici koji na tom potezu imaju parcele određenih površina, da napokon budu upisani jedan kroz jedan.

Ovo je za vlasnike parcela jedna velika stvar, posle mnogo godina rešili su pravo vlasništva, odnosno da su pravi vlasnici jer je bilo situacija da je u nekim slučajevima da je vlasnik parcele 40 godina unazad, ali da je sve to bilo teško dokazati i sprovesti do službe za katastar i nepokretnosti.

Ovom komasacijom se rešava više stvari odjednom, a jedna od takvih je uređenje korita reke Moravice i da više ne dolazi do izlivanja i poplavljivanja najplodnijeg zemljišta. Prethodnih godina je reka Moravica je plavila između 100 i 200 hektara najplodnijeg zemljišta, što je realno prevelika šteta.

Svaka parcela će dobiti svoj atarski put i rešiće se problem odvodnjavanja i navodnjavanja!

 

M.S.