Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo SPAS U PRAVI ČAS: šećer za kikindske pčelare koji su pretrpeli štetu!

SPAS U PRAVI ČAS: šećer za kikindske pčelare koji su pretrpeli štetu!

412
0

Kikindski pčelari, koji su pretrpali štetu zbog velikog trovanja pčela, dobiće dovoljno šećera iz robnih rezervi, kako bi mogli da rojeve ishrane do jeseni i da stvore dovoljne zalihe hrane za prezimljavanje pčela.

Tokom velikog trovanja pčela u Kikindi stradalo je 1.668 pčelinjih društava, pa se tim povodom SPOS obratio ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću sa molbom da se pomogne pčelarima.

Na sajtu SPOS navodi se da ovakvo katastrofalno trovanje, sa gotovo potpunimu uništenjem pčela pesticidima, do sada nije zabeleženo.

Ministar Nedimović je ovim povodom organizovao sastanak sa državnim sekretarom Bogdanom Igićem još 19. juna, na kojem je dogovoren mogući način podrške.

Dogovoreno je da se dopuni podrška AP Vojvodine koja je obezbedila rojeve, tako što će pčelari dobiti dovoljno šećera iz Robnih rezervi, kako bi mogli da rojeve ishrane do jeseni i da stvore dovoljne zalihe hrane za prezimljavanje pčela.

Određena je količina od 30 kg šećera po košnici, što je preko 50 tona šećera za pčelare Kikinde.

SPOS je posle sastanka napisao zvaničan zahtev, koji je Ministarstvo poljoprivrede prosledilo Republičkoj direkciji za robne rezerve.

U međuvremenu je pribavljena i saglasnost Ministarstva finansija, i SPOS je dobio i zvaničan dokument kojim može da preuzme 50.040 kg šećera, ukupne vrednosti 3.252.600 dinara, što će i biti učinjeno narednih dana, objavio je SPOS.