Naslovna Vesti Spoj UKUSA i TRADICIJE – Somborski sir

Spoj UKUSA i TRADICIJE – Somborski sir

800
0

Ovčiji, autohtoni vojvođanski sir. Kao što mu samo ime kaže, potiče iz Sombora i okoline. Zbog smanjenja broja ovaca, često se proizvodi od mešavine ovčijeg i kravljeg mleka, ali ukus je ostao isti!

Njegova proizvodnja je uvek bila vezana za gajenje ovaca rase cigaja koje je inače dominantna ovca u Vojvodini. Mnogo je urađeno na oplemenjivanju ove ovce. Tako je stvoren jedan od najboljih sojeva cigaje, takozvani somborski soj cigaje koji se odlikuje kombinovanim proizvodnim osobinama sa izrazitom mlečnošću.

Najstariji dosadašnji podaci o somborskom siru potiču iz arhive grada Sombora iz XVIII veka. Nakon toga, u XIX veku je uspeo da ode i van granica naše države u razne krajeve Austrougarske.

Po postupku izrade na seoskim domaćinstvima pravljen je u mlekari, po originalnom receptu. Tako je rađeno do 1966. godine kada je započelo menjanje tehnike i način izrade. Izvorna tehnologija postepeno je pilagođena modernoj sirarskoj tehnici za industrijsku proizvodnju.

Ona je najvećim delom prilagođena savremenim industrijskim uslovima proizvodnje. Sačuvana su sva bitna odličja izvorne tehnologije, ali je, nažalost, još uvek dostalo ručnog rada, koji je neizostavan.

Standardnog je kvaliteta i tražen svim zemljama regiona!

Proizvodi se u dva varijeteta, kao “meki” i “tvrdi”. Meki varijetet ima više vlage, manje soli, veoma nežnu i masivnu konzistenciju. Tvrdi varijetet sadrži više suve materije i soli, ima tvrdu, ali još uvek masivnu konzistenciju.

somborski sir

Razlika je u tome što se u mleko uopšte ili vrlo malo dodaje voda pre sirenja i što se kriške jače sole. Osim toga, tvrdi sir se više presuje i nastoji se da izdvoji što više surutke. Takav sir ima dužu trajnost. Lako se čuva tokom zime. Uobičajeno je da se ne siri tokom leta, nego u kasnu jesen.

Cilj je da se domaćinstvo i tržište obezbedi tokom zime kada inače nije sezona ovčijeg mleka. Da bi se mogao što duže čuvati neki proizvođači ga dime!

 

M.S.