Naslovna Uredbe SPORAZUM O FITOSANITARNOJ ZAŠTITI SA RUSKOM FEDERACIJOM!

SPORAZUM O FITOSANITARNOJ ZAŠTITI SA RUSKOM FEDERACIJOM!

633
0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je obnovu sporazuma o fitosanitarnoj zaštiti sa Ruskom Federacijom koji bi domaćim proizvođačima trebalo da olakša izvoz voća i povrća na tržište Rusije.

Ovim sporazumom biće poboljšani uslovi za hladnjačare, odnosno biće smanjen obavezni kapacitet koji će proizvođači morati da imaju za izvoz.

Takođe, očekuje se i uvođenje digitalizovanog sistema nadzora pošiljke koji će smanjiti bezbednosne rizike po kvalitet hrane, rekao je Nedimović.

On je najavio i olakšice koje se odnose na uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća na tržište Rusije koje datira od januara prošle godine, koje je uz još niz tržišnih faktora, dovelo do smanjenja plasmana pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Tako je recimo, izvoz svežih jabuka u odnosu na  2017. pao sa  166.522 tone na 124.371 tonu u prošloj godini.

Prema zvanični informacijama, zbog sumnji u reexport strana Rusije zahtevala je da Srbija jasnije definiše pravila izvoza i revidira spisak izvoznika.

Pritom, dozvolu za trgovanje voćem sa Ruskom Federacijom mogli su da dobiju samo oni koji u vlasništvu ili zakupu imaju hladnjače kapaciteta 500 tona što je za naše prilike bio zahtevan uslov. Uslov je takođe bio da firma ima ugovorenu proizvodnju voća i povrća, prostor za klasiranje i pakovanje i fitosanitarni pregled.

Svaku pošiljku voća i povrća iz Srbije potrebno je da prate fitosanitarni sertifikat i deklaracija o bezbednosti prehrambenih proizvoda biljnog porekla.

 

M.S.