Naslovna Vesti Sporazum Pokrajinske vlade i NALED-a unapredio uslove poslovanja u vojvođanskim opštinama

Sporazum Pokrajinske vlade i NALED-a unapredio uslove poslovanja u vojvođanskim opštinama

Privreda i građani u Vojvodini do građevinske dozvole mogu da dođu za sedam radnih dana, a nepokretnost da upišu u katastar putem eŠaltera za tri do osam.

512
0

Dve od 10 najaktivnijih opština u Srbiji u korišćenju servisa eUprave su vojvođanske dok su na svakog prijavljenog sezonskog radnika u centralnoj Srbiji, dva registrovana u Vojvodini.

To su neki su od najznačajnijih rezultata trogodišnjeg sprovođenja Sporazuma o saradnji Pokrajinske vlade i NALED-a na unapređenju kapaciteta vojvođanskih lokalnih samouprava za podršku privredi i privlačenje investicija.

– Vojvođanske opštine su u ovim oblastima poslednjih godina najčešće beležile rezultate bolje od republičkog proseka, čemu je takođe doprinelo više od 1.700 službenika koji su, kroz obuke koje je sproveo NALED zajedno s Pokrajinskom vladom, resornim institucijama i opštinama, na najbolji način iskoristili prednosti novih elektronskih sistema. Ponosni smo na činjenicu da su vojvođanski gradovi i opštine, kroz saradnju sa NALED-om, u ovim oblastima značajno napredovali – rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović nakon sastanka s predstavnicima Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava u Novom Sadu.

Ona je podsetila da je NALED podršku pružio upravo u sprovođenju reformi koje je inicirao i pomagao republičkim institucijama u implementaciji – reforma građevinskih dozvola, reforma upisa u katastar, uvođenje pojednostavljenog angažovanja sezonaca u poljoprivredi, razvoj eUprave, reforma inspekcija, suzbijanje sive ekonomije i dr.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je zadovoljan saradnjom sa NALED-om i da će se ona nastaviti novim definisanim planovima.

– NALED je poslednjih godina veoma akativan i predstavlja neku vrstu dodatne energije koja nacionalnu, pokrajinsku i lokalnu administraciju, usmerava na rešavanje onih problema koje detektuju privrednci – rekao je predsednik Mirović.

Na unapređenju rada lokalne administracije vojvođanski gradovi i opštine su sarađivali s NALED-om i u okviru Programa certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem koji je uspešno prošlo 12 lokalnih samouprava (od ukupno 31 u Srbiji) čime su u svoj rad uvele najviše međunarodne standarde.

Obuke za korišćenje sistema eInspektor je prošlo više od 200 vojvođanskih inspektora, a podršku suzbijanju sive ekonomije kroz smanjenje upotrebe gotovine dalo je i 18 lokalnih samouprava (među ukupno 60 u Srbiji) koje su uvele POS terminale za plaćanje taksi, naknada i poreza karticama na šalterima opštinskih uprava.

Podrška je pružena i za razvoj preduzetništva kroz sprovođenje obuka za korišćenje mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju – Startuj legalno. Među 802 radnje i firme otvorene zahvaljujući ovom programu, 168 biznisa je pokrenuto u Vojvodini.

Sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu NALED radi na unapređenju organske proizvodnje i izradi srednjoročnog plana ruralne komasacije, a posebna pažnja posvećena je promociji kulturnog nasleđa kao stuba lokalnog razvoja i zapošljavanja žena i mladih te je u okviru ovih aktivnosti u zgradi Banovine otvoren „Vojvođanski salon“ sa najlepšim tradicionalnim rukotvorinama u tehnikama tkanja, necanja, pustovanja, veza i zlatoveza.

U toku je i saradnja sa vojvođanskim lokalnim samoupravama i kompanijama na 10 projekata u oblastima upravljanja otpadom od hrane i električnim otpadom, promocije investicionih potencijala, koordinacije inspekcija, javnih nabavki i unapređenja zdravstva, a prilike su da se proširi i u oblastima proizvodnje organske hrane i obrazovanja.

Najuspešniji u Vojvodini

Tokom prošle godine u Srbiji je izdato gotovo 7.700 građevinskih dozvola od čega 2.600 ili svaka treća u Vojvodini. Među opštinama najefikasniji u rešavanju zahteva su bili Žitište, Odžaci i Sečanj, a među gradovima Sremska Mitrovica, Sombor i Subotica. Isto tako, svaki treći upis u katastar se obavi u Vojvodini, a najbrži u tom poslu su Beočin, Novi Sad i Mali Iđoš (manje od četiri dana).

Najviše sezonskih radnika prijavljeno je u Kuli, Mitrovici i Novom Sadu (gotovo 5.000 od ukupno 27.000), najaktivniji u korišćenju servisa eUprave su Beočin, Irig i Apatin dok je najviše plaćanja taksi i naknada karticama (po glavi stanovnika) zabeleženo u Irigu, Somboru i Pančevu.

Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela Srbije

Gradonačelnici i predsednici vojvođanskih opština potpisali su danas Deklaraciju o zaštiti pčela Srbije, zajedno sa predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljubom Živadinovićem i u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića i rukovodstva NALED-a.

Cilj dokumenta je napuštanje izuzetno štetne prakse tretiranja komaraca iz vazduha sredstvima koja su otrovna za pčele, kao i edukacija poljoprivrednika da sredstva za zaštitu bilja koriste na pravilan način.

Prema podacima SPOS, u Vojvodini čak 37 od 45 opština tretira komarce iz aviona. Deklaracija je potpisana u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj, koji sprovodi NALED u partnerstvu sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).