Naslovna Vesti SPREČITE KLIJANJE KROMPIRA TOKOM ZIME!

SPREČITE KLIJANJE KROMPIRA TOKOM ZIME!

2424
0

Izvadili ste krompir i spremate ga za odlaganje, da li ste znali da klijanjem krompirov skrob se pretvara u šećer i tako se ovo povrće priprema za novi razvoj.

Kako bi sprečili taj razvoj, pa i propadanje ovog hranljivog povrća, stručnjak za zaštitu bilja poljoprivredne službe iz Mladenovca Ljiljana Krsmanović savetuje kako sačuvati krompir. Saznaćete zašto je važno da krtola bude suva i van domašaja sunčeve svetlosti.

„Krompir treba vaditi po suvom vremenu, da se ne bi zadržavala vlažna zemlja na krtoli, jer kasnije može biti izvor patogena i dovesti do truljenja u skladištu. Ukoliko je krtola kaljava, treba je oprati, ali veoma važno je da se nakon toga prosuši. Sušenje i lagerovanje krompira se uvek rade u senci, jer na suncu krtole dobijaju zelenu boju (stvara se hlorofil), i time se stvaraju materije u krtoli koje nisu zdrave za ishranu ljudi“, navodi Krsmanovićeva u svom članku.

Nakon sušenja krompir treba klasirati na zdrave krtole, koje ostavljamo tokom zimskih meseci i one oštećene koje treba odmah iskorititi ili baciti.

Važno je klasirati i po veličini, na primer; najkrupniji se ostavljaju za kasniju upotrebu, jer duže ostaju sveži. Sitniji krompiri se mogu uspešno čuvati, ali se mogu izdvojiti i kao semenski krompir, koji ćemo posejati naredne sezone. Klijanje se javlja tokom zime i umanjuje svežinu krtole. Spremanje krompira za višemesečno uzimljavanje se može uspešno obaviti posipanjem sredstva za sprečavanje klijanja.

„Treba koristiti praškasto sredstvo „Tuberaid“, „Tuberofen“ ili „NeoStop“, koje se posipanjem po krtolama pred lagerovanje, obezbeđuje da krompir nekoliko meseci ne klija. Ostaće svež i sočan. Treba znati da je ovo sredstvo regulator rasta, i da je karenca 45 dana, što znači da se krompir tretiran ovim ne koristi za ishranu punih mesec i po dana. Deo krtola koje ćete koristiti u ovom periodu nemojte tretirati. Svakako neposredno pre upotrebe krompir se mora dobro oprati vodom“.

Krompir treba čuvati u tamnoj i suvoj prostoriji, temperature od 8 do 12 stepeni. Pogodno je da se pakuje u plastične ili drvene gajbice ili mrežaste vreće u kojima postoji protok vazduha. Zbog toga najlon džak ili plastične kutije, prema savetima Krsmanovićeve, ne dolaze u obzir! Svakog meseca treba krompir pregledati da nije neka krtola trula ili isklijala i obaviti selekciju.

Kada želite da upotrebite krompir koji je u međuvremenu omekšao, možete ga ubaciti u hladnu vodu na dva sata, nakon čega će očvrsnuti i imaće bolji ukus. Ako kuvate stari krompir, dodajte malo šećera u vodu.

 

 

Izvor: dipl. ing. PSSS Mladenovac Ljiljana Krsmanović

J.E.