Naslovna Vesti SRAMOTNO NISKA CENA ŠLJIVE: Vredi li je brati?

SRAMOTNO NISKA CENA ŠLJIVE: Vredi li je brati?

764
0

Šumadija je poznata kao voćarski predeo naše lepe zemlje. Područje oko Topole osim vinograda po kome su Topola i Oplenac poznati, ima i puno zasada voća.

U selima Gornja i Donja Trnava šljiva se gaji generacijama. Stalno se ulaže i u podizanje novih zasada ali ako ćemo suditi po ovoj godini kada je cena u otkupu svega 10 dinara za kilogram šljive, onda se postavlja pitanje da li je uopšte vredi i brati.

Foto: Pixabay

Voćari su očajni, jer su prošle godine dobijali čak 100 dinara za kilogram a ove szone 10 puta manje.

Ne isplati s eni branje ni plaćanje radnika ni kupovina gajbica..jednostavno mnogi su rešili da šljivu niti beru a još manje ulažu, već da parcele ostave takve kakve jesu pa akako bude sledeće godine.

Foto: Institut za vocarstvo/ Privatna arhiva

Dve najzastupljenije sorte su domaće: čačanska rana i čačanska lepotica. Prinosi su odlični idu i do 25 tona ali cena je sramno niska i neprihvatljiva.

Kako proizvođači navode, otkup je ove godine trajao svega dva dana za šljivu koja je bila zrela plaćalo se 60 dinara pa za 40 dinara d abi na kraju pala na 10 dinara.  Prošle godine je otkup trajao mnogo duže a ove s ezavršio za svega par dana.

Foto: Pixabay

Čačanska lepotica je prošle godine išla za 40 dinara a sada se plaća 35 dinara a sigurno će i ta cena da padne.

Otkup ide slabo, izvoz u RF je zamro a voćarima se ne isplati da opalu šljivu skupljaju čak ni za rakiju. Oni koji imaju sušare svakako će osušiti jedan deo roda ali sve to nije dovoljno kako bi s epokrili gubici sa šljivom kojih ove godine svakako ima.

G.V.