Srbija ne može da obezbedi izvoz junetine u EU, a kamoli govedine u Kinu!

  460
  0

  ,,U Srbiji trenutno nema dovoljno goveđeg mesa da bi se obezbedio izvoz u Kinu. Ali može se raditi na tome da se poveća proizvodnja.“ – izjavio je Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a prenosi Beta.

  Za poljoprivrednike u Srbiji je značajno što je protokol, o izvozu goveđeg mesa sa Kinom, potpisan. Na ovaj način tržište je otvoreno za izvoz goveđeg mesa.

  Prema oceni stručnjaka za poljoprivredu, Milana Prostrana, to je i dalje “nerealna priča” jer je u Srbiji uzgoj goveda, sa dva miliona grla, za poslednjih 30-ak godina pao na 800.000 grla.

  ,,Goveđe meso bi moglo da se izvozi u Kinu jedino ako bi Kinezi finansirali uzgoj goveda, i u skladu sa svojim običajima obrađivali meso i transportovali ga u svoju zemlju.”- istakao je Prostran.

  Primera radi, BIH izvozi govedinu u Tursku, s tim da transportne troškove plaća Turska.

  Vlasnik mesne industrije ,,Matijević”, Petar Matijević, je za Betu rekao da prodaja goveđeg mesa se jedva isplati i na domaćem tržištu, a kamoli koliko bi nam se isplatilo to meso kada se plate transportni troškovi i dopremi u Kinu.

  ,, Govedinu u Kinu može da izvozi Australija i Novi Zeland koji stoku uzgajaju na pašnjacima i tako smanjuju troškove proizvodnje, a ne Srbija koja uzgaja junad na farmi, što je dosta skupo. “ – izjavio je Matijević o realnoj situaciji, globalno posmatrano.

  Izvor: Beta

  Photo: Pixabay

  Prethodni tekstDa li komasacija zemljišta u Srbiji može biti pravična?
  Sledeći tekstAko je zemlja plodna i godina je rodna!