Naslovna Uredbe SRBIJI PRETI TOTALNA PROPAST SELA

SRBIJI PRETI TOTALNA PROPAST SELA

1748
0

Iz godine u godinu, svedoci smo da se polako, ali sigurno, jedno po jedno, gase domaćinstva u Srbiji. Ovaj trend je najviše zstupljen u brdsko planisnkim predelima gde je velika udaljenost od lokalnih puteva i auto-puteva, a često ta sela nemaju ni osnovnu infrastrukturu: vodovod, školu, dom zdravlja.

Mladi odlaze u gradove gde i ostaju nakon školovanja. Nakon smrti roditelja i ta staračka domaćinstva se gase i urastaju u korov. Ovaj trend prisutan je ne samo u selima istočne i centralne Srbije veći u pojedinim delovima Banata.

Izvor: Seoski turizam Srbije

Statističari iznose podatak da je prema popisu poljoprivrede iz 2012, u Srbiji bilo oko 628.000 poljoprivrednih gazdinstava i još 2.000 pravnih lica. Istovremeno upozoravaju da se u 2018. godini
broj poljoprivrednih gazdinstava smanjio za 10% u odnosu na 2012. godinu.

Od 2012. ugašeno 62.000 gazdinstava u Srbiji

Međutim, agroekonomski analitičari navode podatak da je jedan deo nestanka manjih gazdinstava posledica njihovog ukrupnjavanja što sa jedne strane jeste dobro, ali gledano iz drugog ugla to i nije baš toliko ohrabrujuće, jer dolazi do propadanja manjih gazdinstava i izdizanja sloja velikih i bogatih zemljoposednika. Jedan od primera je i dolazak kupaca iz Saudijske Arabije.

Činjenica je da se situacija menja i da se i poljoprivrednici prilagođavaju novonastalim uslovima zahteva tržišta. Menjaju se i navike, ali zahtevi potrošača, što automatski dovodi do menjanja i tehnologije proizvodnje. Na žalost u uslovima još uvek slabo razvijene poljoprivrede u Srbiji, mali broj gazdinstava uopšte uspeva da se prilagodi i odgovori novim zahtevima tržišta.

Osnovni problem je što često nemaju dovoljne količine robe i ne mogu da obezbede kontinuitet u proizvodnji, a to su dva osnovna uslova uz još jedan, a to je kvalitet, kako bi bili pouzdan igrač na tržištu.

Izvor: „Hrana iz kraja“

Ali ukoliko se vratimo na one baš male sa početka ovog teksta koji nemaju nikakve šanse za neki prosperitet, teško da možemo sa sigurnošću da tvrdimo da će se u nekoj bližoj budućnosti i pored mnogih podsticaja i pomoći države, situacija promeniti na bolje, jer trend izumiranja sela i dalje ima ulazni tok koji je počeo još od početka 70 ih godina prošlog veka. Taj period je bio zlatno doba, za sve žitelje tadašnje države, pa i Srbije.

 

G.V.