Naslovna Vesti SRPSKA DIGITALIZACIJA KAO PRIMER: Zemlje sveta ugledaju se na moderna tehnološka rešenja...

SRPSKA DIGITALIZACIJA KAO PRIMER: Zemlje sveta ugledaju se na moderna tehnološka rešenja Republičkog geodetskog zavoda!

319
0

Moderna tehnološka rešenja koja su primenjena u Republičkom geodetskom zavodu Srbije postala su primer za digitalizaciju na koji se ugledaju druge zemlje.

Republički geodetski zavod, zajedno sa Razvojnim centrom Evropske komisije (EU JRC), Svetskom bankom, Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Agencijom UN za hranu i poljoprivredu (UNFAO) i Ekspertskom komisijom UN za upravljanje geoprostornim podacima za Evropu (UNGGIM-Europe) u periodu od 18. do 20. septembra ove godine u Vrdniku organizuje međunarodnu konferenciju pod nazivom „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u istočnoj Evropi“.

Image by rawpixel.com on Freepik

Digitalizacija pospešuje agrar

Razlog zašto je Republički geodetski zavod izabran za domaćina i partnera u organizaciji ovog važnog međunarodnog događaja su izuzetni rezultati koje je ostvario na polju digitalizacije svojih usluga, uvođenjem modernih tehničkih i tehnoloških rešenja i inovativnosti u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama i katastra nepokretnosti.

– Nov način funkcionisanja katastra nepokretnosti, uvođenje geoprostorne platforme Geosrbija, povećanje transparentnosti i efikasnosti rada, uvođenje novih digitalnih poslovnih procesa i usluga je zapaženo od strane najrelevantnijih evropskih i svetskih institucija. Priznanje koje je NALED u februaru ove godine uručio direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću za reformatora 2018. godine je snažno odjeknulo u Evropi i svetu zbog činjenice da je jedna institucija koja se bavi geoprostornim podacima prepoznata kao lider u digitalnoj transformaciji države i društva što je prava retkost – navode u Republičkom geodetskom zavodu. Pojedina rešenja i procesi koje je Republički geodetski zavod implementirao u svom radu, izuzetno su zapaženi na svetskom nivou i predstavljeni su na skupovima u organizaciji Svetske banke, Ujedinjenih nacija, Internacionalnog udruženja geodeta…

Izvor: Shutterstock/Bits And Splits

Uspeh vredan pomena

„Biti domaćin i koorganizator jednog ovako važnog internacionalnog skupa je izuzetna čast za Republički geodetski zavod i Republiku Srbiju, ali i velika satisfakcija svih zaposlenih u ovoj instituciji koji naporno rade svih ovih godina kako bi našim građanima i državi Srbiji obezbedili kvalitetnije i efikasnije usluge iz naše nadležnosti,“ rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Zahvaljujući radu i rezultatima, navodi on, Republički geodetski zavod je danas institucija od renomea. „To je institucija u koju fakulteti iz inostranstva šalju svoje studente na višemesečnu praksu (Kraljevina Holandija i Republika Slovenija), prima inostrane delegacije u okviru studijskih poseta (Republika Gvajana, Republika Crna Gora, Republika Severna Makedonija i dr.) i organizuje važne internacionalne skupove kao što je ovaj. Na ovaj način Republički geodetski zavod pokazuje da je, zajedno sa Vladom Srbije i uz podršku Svetske banke, na dobrom putu da odgovori izazovima 21. veka – dodao je Drašković.

Pametni gradovi i poljoprivreda sledeće generacije

Osnovna tema konferencije je važnost digitalne transformacije države i društva sa osvrtom na digitalne prostorne podatke i uvođenje inovativnih usluga koje se odnose na regionalno i prostorno planiranje, pametne gradove i poljoprivredu sledeće generacije.

Izvor: Pixabay

Cilj konferencije je da se upoznaju različite zainteresovane strane (javni sektor, privatni sektor, akademska zajednica i ostali) o značaju primene IKT tehnologija i promenu trendova poslovanja u regionu istočne Evrope.

Izvor: Blic