Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Srpski kukuruz uskoro na tržištima Indonezije i Vijetnama!

Srpski kukuruz uskoro na tržištima Indonezije i Vijetnama!

513
0

Kako je izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle dobijanja sertifikata za izvoz pšenice u Egipat, suncorketa i ulja za Tursku, kukuruza za Kinu, na redu je dobijanje dozvola za izvoz srpske žitarice za Indoneziju i Vijetnam, prenose Novosti.

Ministar Nedimović je istakao na prvoj Srpskoj žitarskoj konferenciji „Serbija Grain konferens 2019“, da je tržište EU i dalje jedno od najznačajnijih kupaca žitarica iz naše zemlje, naročito soje.

„Sledeće godine biće obezbeđena podrška proizvođačima za setvu pšenice sa deklarisanim semenom, kako bi se povećali izvoz i kvalitet zrna. Kako ne bi deo pšenice otišao za stočnu hranu, obezbedićemo podršku za kupovinu kvalitetnog semena, jer otvaramo nova tržišta za taj proizvod. Svakako, najveći problem kod žitarica jesu transport i logistika, pa će početkom novembra biti održan sastanak sa predstavnicima Svetske banke (SB), na kome će biti reč i o tome“, naglasio je ministar.

Kako je objasnio Nedimović, sa SB se pregovara i oko finansiranja čišćenja korita Save i Dunava, ali i obnove lučke infrastrukture, čime će biti olakšan izvoz do Kine. Sada žitarice do Kine putuju 45 dana, a kada bude izgrađena brza pruga Beograd-Budimpešta, transport će trajati oko 12 dana.

„Ako mogu govedina i vino u Kinu, može i kukuruz“, naglasio je Nedimović i dodao da, kada je reč o Turskoj, njihovi inspektori koji su sada u Srbiji kontrolišu uslove prerade, i više ništa nije do nas. Ugovoreno je da do kraja godine bude izvezeno 2.400 tona govedine u Tursku.

„Serbija Grain konferens 2019“ organizovana je u okviru zajedničkog projekta između Udruženja „Žita Srbije“ (UŽS), Agencije za hranu i poljoprivredu (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

„Ove godine izvezeno je 4,3 miliona tona žitarica, a postoji potencijal da to bude više od pet miliona tona. Suše će biti sve više, a Srbija navodnjava svega tri-četiri odsto zemljišta“, ispričao je Miloš Milovanović, koordinator projekta FAO.

Predstavnik EBRD Miljan Ždrale rekao je da je ta banka od 2001. godine investirala u Srbiji u razne projekte u poljoprivredi oko 200 miliona evra.

Srbija će podneti akreditaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu, i biće prva zemlja na Balkanu koja će biti članica ove organizacije. Prema rečima ministra Nedimovića, zahvaljujući tome naša zemlja će moći kvalitetno da planira predstojeću godinu, što se tiče poljoprivrede, a naročito kada je reč o ceni žitarica.

„Naša zemlja će biti 57. država članica i bićemo prvi u okruženju. Uz zemlje EU, tu je i Rusija. Sve informacije koje tu budemo dobili podelićemo sa poljoprivrednicima, ispričao je Nedimović.

Izvor: Novosti

 

Julijana El Omari