Naslovna Vesti Srpsko energetsko bogatsvo u vetru može povećati standard stanovništva!

Srpsko energetsko bogatsvo u vetru može povećati standard stanovništva!

400
0

Srbija raspolaže veoma značajnim potencijalom energije iz obnovljivih izvora, što predstavlja odličnu osnovu za energetsku stabilnost u budućnosti, smatra izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind Ticijano Đovaneti, a prenosi Tanjug.

„Godišnja vrednost svih obnovljivih izvora u Srbiji je oko 4,3 miliona tona ekvivalentne nafte, što je 50.000 GWh na godišnjem nivou“, kaže Đovaneti u razgovoru za Tanjug.

Ističe da od svih obnovljivih energetskih izvora (OIE), proizvodnja električne energije pomoću snage vetra poslednjih godina u Evropi beleži najbrži rast, i dodaje da u tom pogledu Srbija raspolaže natprosečnim resursima u odnosu na zemlje kontinentalne Evrope. Maksimalne vrednosti javljaju se upravo u regionu košave i nekim planinskim lokalitetima, a postoji još skrivenih oaza vetrova u Srbiji.

Obavezujući cilj za članice EU je da obnovljivi izvori energije u 2020. godini učestvuju sa 20 odsto u bruto finalnoj potrošnji, dok je cilj Srbije da taj procenat već sledeće godine bude 27 posto, koji je, kako ocenjuje Đovaneti, „izuzetno ambiciozan“ i „ostvariv“.

„Strategija razvoja energetike Republike Srbije za period do 2025. godine sa projekcijama do 2030., fokusirana je na ulaganja u tehnološku modernizaciju energetskog sistema kao i rekonstrukcije već postojećih postrojenja. Na ovaj način, očekuje se smanjenje ekonomskih troškova ne samo u privredi, već i u celoj državi, što posledično može dovesti do povećanja standarda stanovništva, naravno uz jačanje konkretnih aktivnosti ka zaštiti životne sredine“, napominje Đovaneti.

 

Izvor: Novosti, Tanjug

J.E.