Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo ŠTA ĆE BITI SA OVOGODIŠNJOM CENOM PŠENICE?

ŠTA ĆE BITI SA OVOGODIŠNJOM CENOM PŠENICE?

624
0

Žetva pšenice je počela. Prvi otkosi pšenice su pali proteklog vikenda u Vojvodini, gde se procenjuje da je pšenica dobrog kvaliteta, ali da su prinosi niži nego lane.

Prema rečima direktora Udruženja „Žita Srbije“ Vukosava Sakovića, ove godine će prosečan prinos po hektaru biti oko 4,5 tone po hektaru, dok bi ukupan ovogodišnji prinos trebalo da bude oko 2,5 miliona tona pšenice.

Image by PixelAnarchy from Pixabay

Ono što muči naše ratare je niska otkupna cena pšenice. Mlinari i drugi otkupljivači za kilogram pšenice trenutno nude od 12 do 16 dinara, dok se na berzi prodaje za oko 24 dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Vožnjom traktora ulicama Požarevca, poljoprivrednici iz Stiga iskazali su, 28. juna, svoje negodovanje zbog niske otkupne cene pšenice. Poljoprivrednici traže da minimalna otkupna cena pšenice bude 22 dinara po kilogramu. Ako cena bude ispoštovana pšenica ide na tržište, u suprotnom ide na čekanje.

Vlada Srbije će na sednici doneti odluku o otkupnoj ceni pšenice, koja će biti 20 dinara po kilogramu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je u Bikovu kod Subotice otkrio za javnost da će kabinet iz Nemanjine ulice u Beogradu odvojiti pola milijarde dinara za otkup žita. Dok će otkupna cena biti za dva dinara viša nego lane.