Naslovna Vesti Šta će TRŽIŠTE doneti novim i mladim UZGAJIVAČIMA jabuke?

Šta će TRŽIŠTE doneti novim i mladim UZGAJIVAČIMA jabuke?

968
0

U vremenu kad se ovog proleća jabuka prodavala 4 dinara za kilogram, jedan mladi poljoprivrednik odlučio se da na dva hektara na Fruškoj gori posadi upravo jabuku. Ilija Ivić iz Sremske Mitrovice, sadnju je odlagao nekoliko puta, a do tada je pripremao zemljište, nabavljao opremu.

„Ja sam sadnju odlagao dva ili tri puta, onda sam pravio infrastrukturu za voćnjak, u jednom momentu sam izbušio bunar, posle sam podigao ogradu i tako redom. Pred samu sadnju, bilo je postavljanje protivgradnog sistema i sistema za navodnjavanje i to je to“, kaže Ilija, za portal Bolja zemlja.

Na dva hekatar posadio je 8000 stabala crvenog delišesa, red veloksa, gale fendeke i grini smit oprašivača. Međutim, iako je više pristalica jesenje sadnje voća, ovaj mladi poljoprivrednik je ipak posadio u maju.

„Sa mrazem nisam imao problem, već sa kasnom sadnjom koju sam završio početkom maja, što je na ivici optimuma. Ima onih koji su isključivo za jesenju ili prolećnu sadnju. Kad se sadi u jesen, biljka prezimljava i ukoliko ima nekih manjkavosti u vezi sa sadnjom, one se ispoljavaju na proleće, a ne odmah, dok se manjakovosti prolećne sadnja, ukoliko postoje, vide odmah na početku vegetacije i može tada i da se reaguje“,zaključuje Ilija, inače novinar po struci, a sada voćar.

„Moj plan je da nemam plan!“

jabuke sadnice
„Želim da se fokusiram na zdravu biljku koja će dati najbolji mogući rod“, foto I. Ivić

U sadnji i budućem uzgoju pomažu mu dva prijatelja koja vode zaštitu i tehnologiju. Međutim, pošto je kao novinar ušao u poljoprivredu zbog biznisa i nade za dobrom zaradom koja bi mu obezbedila egzistenciju, pitali smo ga ko mu pomaže u samoj kalkulaciji dobiti i da li ga plaši nestabilno tržište.

„Kad je u pitanju stanje na tržištu jabuka u Srbiji, moj plan je da nemam plan. Čekam, još minimum 2 godine, dok ne uđem u tržišnu godinu, a za dve godine svašta može da se desi, odnosno desiće se. Da sklapam sada neke dogovore i saradnje, nema mnogo smisla. Hoću da se fokusiram da imam zdravu biljku, koja će da dâ kvalitetan i najbolji mogući rod. Do tada, pratim šta se dešava i nadam se da će okolnosti biti povoljne“, kaže Ilija i dodaje da oni koji ulažu veliki novac imaju i veliki interes, što kasnije dovodi do zloupotreba.

„Kao svaki drugi posao koji se tržišno oblikuje, oni koji ulažu veliki novac imaju i veliki interes i onda dolazi do akumulacije interesa i zloupotreba, a to postoji u svakom poslu. Mali poljoprivrednik ima svo pravo da bude besan, najbolje bi bilo kad bi se stvorile zdrave okolnosti i mehanizmi zaštite, a da li će do toga doći, to je već na granici kafanske priče“.

Dok ne dođe momenat Ilijinog nastupa na tržištu, ovaj mladi Sremac aplicira na konkurse Pokrajine i Republike za svu opremu koja bi mu pomogla u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

J.E.