Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Šta ćemo sad!? Slabi prinosi pšenice prete da izazovu veliku glad u...

Šta ćemo sad!? Slabi prinosi pšenice prete da izazovu veliku glad u svetu!

880
0

Slabi prinosi pšenice ove proizvodne godine nisu zadesili samo Srbiju, već kako saznajemo, na globalnom nivou stvari nisu sjajne! Evo o čemu se konkretno radi..

Kako se ovih dana spekulisalo u najvećim svetskim medijima, žetva na globalnom nivou nije najbolje prošla, a predviđanjem stručnjaka, može doći do pojave gladi u svetu!

Sve ono o čemu smo pisali, podređenom statusu poljoprivrednika, ponižavanju, neisplativosti proizvodnje, napuštanje svojih imanja, slabi prinosi, male subvencije i još ko zna koliko drugih pratećih problema doveli su do situacije kakvu poznajemo danas i problema na globalnom nivou.

Prema informacijama jednog od najvećih svetskih medija, Sverna Koreja je jedna od država u kojoj je žetva prošla lošije nego inače, nema tačnih i preciznih podataka o postignutim prinosima, ali jedno je sigurno da će doći do velikih nestašica gladi.

U jednom od prethodnih tekstova smo pisali o bacanju hrane, o tome koliko se konkretno kod nas hrane baci i u kojim količinama, a ove nedelje je to tema mnogih medija u Srbiji. Proizvodnja jeftine hrane, koja se baca!? Zar to ne zvuči čudno?

Sve dok ne budemo poštovali ono što imamo, pre svega hranu, vrlo brzo će doći do njene nestašice, predviđanjem mnogih stručnjaka, a danas je to konkretno slučaj sa jednom od osnovnih i strateških namirnica, pšenicom i hlebom.

U Severnoj Koreji je ove godine, tačnije u leto i jesen bio period izrazitih suša koje su primarno uticale na prinos i kvalitet pšenice. Da stvari budu još gore, u septembru je tajfun pogodio ovu zemlju i zapečatio njihovu sudbinu.

Ovo ne predstavlja ništa novo, u mnogim delovima sveta se dešavaju iznenadne i valovite klimatske promene, koje itekako negativno utiču na prirodu i populaciju. Oni su dobili pomoć od UN u dva navrata, kako bi se prehranilo više od 10 miliona ljudi.

 

 

Izvor:B92

Miloš Stojanović