Naslovna Uredbe ŠTA JE PRAVI RAZLOG KAŠNJENJA SUBVENCIJA ZA STOČARE?

ŠTA JE PRAVI RAZLOG KAŠNJENJA SUBVENCIJA ZA STOČARE?

360
0

Iako su odavno predali zahteve za ovu godinu, deo stočara u Srbiji još čeka isplatu subvencija za prošlu, 2018. godinu, prenosi list Danas. Poljoprivrednici koji čekaju svoj novac, uporno zovu Upravu za agrarna plaćanja, ali dobijaju uvek isti odgovor – da je ’zahtev u završnoj fazi obrade’.

Mnogi stočari računali su na isplatu subvencija, kojima bi pokrili troškove jesenje setve i kupovine stočne hrane koja im nedostaje.

Kako navodi Danas, iz Ministarstva poljoprivrede tokom poslednjih nekoliko dana nisu dobili odgovor zbog čega se kasni i kada oni koji nisu dobili subvencije za prošlu godinu mogu da ih očekuju. Ono što na osnovu ranijih godina može da se pretpostavi jeste da za ovo nadležna Uprava za agrarna plaćanja nema dovoljno kadra da posao završi u roku.

Očigledno da je problem manjka kadra veliki, pogotovo ako se zna da je budžet za subvencije ove u odnosu na prošlu povećan za sedam milijardi dinara, a da godišnje bude i do 500.000 zahteva za podsticaje.

Problem sa kašnjenjem subvencija za stočarstvo ima veliki broj poljoprivrednika Srbije, a jedan od njih gostovao je i na emisiji Bolja zemlja. Međutim, dok mediji i sami stočari pokušavaju da utvrde šta je pravi razlog kašnjenja i kada mogu da očekuju novac za koji su ispunili zahtev, otvaraju se novi konkursi – tako da imamo situaciju da se objavljuje poziv za IPARD za narednu godinu, a da još nisu završeni zahtevi za prošlu.

 

Izvor: Danas

J.E.