Šta je to što nedostaje našim oranicama?

  507
  0

  Poljoprivredne i stručne službe u Mladenovcu (PSSS) su ispitale oko 3.500 parcela sa sedam gradskih opština. Ispitivanja su pokazala da je u prestonici oko 90 odsto oranica siromašno kalcijumom, kao i da je zemljište uglavnom kiselo i da mu nedostaje fosfor.

  Stručnjaci su sproveli ova ispitivanja kako bi na osnovu rezultata istih pružili preporuku, savet zemljoradnicima za setvu žitarica i sadnju voća. Za sve one koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo ova usluga stručnjaka PSSS je besplatna, dok za one koji nemaju usluga košta 2.500 dinara. Nakon obavljenog testiranja stručnjaci PSSS šalju preporuke poljoprivrednicima na kućnu adresu. Na taj način poljoprivrednici se obaveštavaju šta da od preparata primene za njihovo zemljište i koju biljku ili drvo da posade.

  Kao što mi, ljudi, jačamo naš imunitet unosom vitamina, pravilnom ishranom, kako se ne bismo razboleli, tako i „imunitet“ nijve treba da se adekvatno osnažuje kako bi ono što se na njoj poseje i rodilo. Violeta Veličković, šef laboratorije i savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo, iz stručne službe u Mladenovcu je objasnila, kako prenose Novosti, dva različita slučaja za oporavak zemlje. “ U prvom slučaju, nije dovoljno da se samo stavi đubrivo, nego da se doda od tri do pet tona krečnjaka po hektaru. Dok u drugom slučaju potrebno je da se baci đubrivo sa većom količinom fosfora.“ – istakla je Violeta.

   

   

   

  Prethodni tekstPriprema roda višnje za sledeću godinu
  Sledeći tekstFAUSTUS – nova moderna sorta pšenice