Naslovna Uredbe ŠTA JE ZAISTA POTREBNO NAŠIM ZANATLIJAMA?

ŠTA JE ZAISTA POTREBNO NAŠIM ZANATLIJAMA?

890
0

Nedavno je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo konkurs kojim će pomoći razvoju domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i zanatlijama starih i umetničkih rukotvorina sa maksimalno 3 miliona dinara po podnosiocu, odnosno sa 50% subvencionisane investicije.

Da li će ovo značiti renesansu za srpske zanate, saznaćemo na osnovu broja podnetih zahteva nakon 27. septembra kada se završava konkurs.

Među zainteresovanim aplikantima je i Snežana Pejčić iz Stanova u Kragujevcu, koja se, nakon što je izgubila posao u Robnoj kući Beograd, posvetila vezu.

„Pošto sam videla da se moja robna kuća raspada, dala sam otkaz i uzela otpremninu. Deo sam dala ćerki da počne nešto da radi, a za ostalo sam kupila materijal i rešila da počnem da vezem. Ja sam znala da vezem od svoje 8. godine, svi u mojoj porodici su znali da vezu, a sada čak i moja unukica“, kaže Snežana.

Zlatno vreme dobre prodaje pamti pre nekih desetak godina, kada se, kako kaže, vraćala kući sa praznim torbama. Danas svoje radove prodaje na raznim manifestacijama, vašarima i sajmovima u okviru gradske turističke organizacije, ali je više interesenata nego kupaca, a neretki su naši iz dijaspore za njenom tezgom.

„Jedan čovek je došao iz Amerike i sve mi pokupovao, zatim jedna žena iz Nemačke, a ima dana kad ne prodam ništa“.

Veze košulje za svakodnevnu i narodnu nošnju, krpe za slavski kolač, stolnjake. Konac koristi isključivo zagrebački, a platno nabavlja ‘sa svih strana’. Materijal nije jeftin, a ručni rad nema cenu.

foto: vezeni materijali
foto: vezeni materijali

„Sama crtam motive i vezem. Kad noću ne mogu da spavam, uzmem olovku i počinjem sama da crtam, izmislim nešto, kako ne bi bili svi isti sa motivima koji vezu i prodaju. Vezem sa dušom, ali koliko mene ta košulja košta i za koliko je prodam, ne uspem mnogo da zaradim“, Snežanina je procena.

foto: vez slavski kolač
foto: vez slavski kolač

Dok je među starim zanatima izrada narodnih nošnji, vez je umetnički zanat i nalazi se u registru sertifikovanih zanata. Izrada je zahtevna i često skupa zbog upotrebnih materijala, a prodaja poseban izazov. Zato se pitamo, da li našim zanatlijama pre treba novac od države ili od raspoloženih kupaca?

 

J.E.