Naslovna Vesti Šta možemo da naučimo od Austrije?

Šta možemo da naučimo od Austrije?

892
0
foto: Pixabay, u Austriji farmeri pružaju usluge koje imaju značajan udeo i u drugim granama privrede
foto: Pixabay, u Austriji farmeri pružaju usluge koje imaju značajan udeo i u drugim granama privrede

Najnovija aktuelna dešavanja vezana su za posetu političko-privredne delegacije iz AP Vojvodine, koju će predvoditi predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, imaće niz aktivnosti, a jedna od glavnih tema razgovora biće poljoprivreda.

Austrija i Srbija su trenutno dve zemlje koje imaju dobre političko-privredne odnose, saradnja se ostvaruje na svakom koraku. Veliki broj naših državljana je za posao i prikladno mesto za život našao upravo u Austriji.

Koje su sličnosti ove dve države?

Srbija i Austrija su veoma slične po površini, a što se tiče konkretno poljoprivrede u AP Vojvodini i Austriji, jeste da dominira stočarska i ratarska proizvodnja. Šećerna repa, kukuruz, ječam i krompir što se tiče ratarstva, a u stočarstvu se bave mlečnim govedarstvom i svinjarstvom.

Takođe, jedna od sličnosti je da prosečno gazdinstvo u Austriji ima površinu od 18,8 hektara dok je u Srbiji to nešto manje. Situacija koja je takođe slična jeste da su se u odnosu na desetak godina ranije, broj poljoprivrednih gazdinstava smanjio i da je najveći broj poseda površine od 10 do 20 hektara.

Šta je ono što nas razlikuje i što pravi veliku razliku?

Srbija ima daleko veće površine poljoprivrednog zemljišta, čak 5.734.000 hektara, što je znatno veće od Austrije koja raspolaže sa 2.997.000 i to prema podacima Eurostata-a. Broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji je nešto preko 600.000 dok je u Austriji ta cifra skromnih 150.000.

Austrija ima daleko manje površine, daleko manji broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ali mnogo veći udeo u bruto domaćem proizvodu.

Mi imamo površinu, imamo gazdinstva, resurse, vodu, pogodnu klimu, ali izgleda da to ne koristimo na pravi način, tačnije možda neko ne želi da nam pruži tu mogućnost da iskoristimo poljoprivredne resurse..

Po svemu sudeći trebalo bi itekako da se ugledamo na zemlje poput Austrije i konačno upotrebimo na pravi način ono što imamo na raspolaganju za prosperitet u svakom smislu..

 

Izvor: RTV

Miloš Stojanović