Naslovna Vesti Šta možemo očekivati od KRASTAVCA?

Šta možemo očekivati od KRASTAVCA?

1557
0

Kod proizvodnje krastavca u zaštićenom prostoru je veoma bitno poštovati plodored i pre postavljanja plastenika napraviti dobar izbor preduseva. Dobri predusevi su leguminoze (grašak, boranija), ali i zelena salata, koja se takođe može gajiti uz krastavac kao gajena vrsta u toku jedne proizvodne sezone.

U jesenjim danima, sa povećanjem jutarnje vlage pored povećanog prisustva štetočina, bolesti pričinjavaju sve veće štete kako se berba bliži kraju.

Od štetočina koje nanose najveće štete krastavcima, kao i drugim biljnim vrstama, najčešće su to zelena lisna vaš, bela mušica, crna reipna vaš i obična grinja. Međutim, trenutno se u plastenicima mogu naći listovi krastavca gde se prepoznaju tipični simptomi oštećena koje je prouzrokovao crv.

Primećeno je takođe prisustvo lisnih vaši na cvetu i na listu.

Vaši sišću sokove iz lišća i time ometaju normalan razvoj biljke. Listovi se sasušuju i biljke u većini slučajeva, ako se ne izvrši blagovremena zaštita, potpuno bivaju uništene. Pored toga lisne vaši luče takozvanu “mednu rosu“ kojom privlače i druge insekte.

Što se tiče bolesti i njihovog trenutnog prisustva i pričinjavanja štete u usevima krastavca, u plasteničkoj proizvodnji prva od njih je plamenjača krastavca (Pseudoperoonospora cubensis) .

foto: M.Stojanović, plamenjača krastavca sa simptomima koje je prouzrokovao crv
foto: M.Stojanović, plamenjača krastavca sa simptomima koje je prouzrokovao crv

Na listu krastavca javljaju se okruglaste pege žućkaste boje, koje smanjuju asimilacionu površinu, a sve se to odražava na umanjivanje prinosa.

Šta u praksi znači smanjenje asimilacione površine lista i kako se to odražava na biljku?

Samom pojavom žućkastih pega na listu, koje se kasnije šire i zauzimaju ceo list koji oboljeva, sve manje ostaje zdravih delova lista preko koji biljka vrši osnovne fiziološke procese. Fotosinteza, disanje i transpiracija su osnovni fiziološki procesi putem kojih biljka normalno funkcioniše i vrši razmenu gasova sa spoljašnošću. Kada intenzitet ovih procesa opada ili se potpuno smanji, onda se posledice manifestuju na ostalim delovima biljke.

M.S.