Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Šta kada se varijator na kombajnu raspadne? Posledice kvara i popravka!

Šta kada se varijator na kombajnu raspadne? Posledice kvara i popravka!

1665
0

Za uspešnu žetvu pšenice, kao i raznih drugih žitarica, veoma je važno adekvatno ubiranje zrna uz pomoć odgovarajućeg kombajna. Od ispravnosti kombajna u velikoj meri će zavisti gubici, odnosno da li će prilikom žetve više zrna završiti na njivi nego u kobmajnu.

Pred ratarima, mehaničarima svake godine stoji isti zadatak a to je tehnička priprema kombajna za žetvu. Pogotovo, ako se u uzme u obzir da nijedna druga poljoprivredna mašina nije toliko osetljiva kao kombajn.

Veliki problem i dodatni trošak našim ratarima pričinjava upotreba zastarele mehanizacije, koja se vrlo često kvari, a za koju je možemo s punim pravom reći da je starija od većine mladih ratara koja njom danas upravlja. To su, recimo, kombajni Zmaj 132, Zmaj 133, Zmaj 134, Zmaj 143… Glavni razlozi zbog kojih su ovi kombajni i dalje u upotrebi jesu to što naši poljoprivrednici obrađuju malo zemlje, cena ovih kombajna je niska, a i niski su troškovi održavanja.

Kombajn zmaj
Pročitajte i: vađanje krompira samohodnim kombajnom

Kvar na varijatoru kod starijih kombajna

Kod većine modernih kombajna brzina kojom se okreće bubanj kontroliše se kompjuterski. S druge strane, kod starih modela kombajna (Zmaj 132, Zmaj 133, Zmaj 143…) ova brzina bubnja se reguliše mehanički, uz pomoć sajle ili ručice.

Taj deo koji daje pogon bubnju (pošto bubanj mora da se okreće različitom brzinom u zavisnosti od toga kolike je mase) nazivamo varijatorom. Varijator čine dva diska, koji zajedno čine tzv. žleb na koji naleže klinasti kaiš.

Ukoliko je varijator na kombajnu neispravan to može da dovede da kombajn poptpuno stane sa radom.

U sledećem videu snimku iz emisije Bolja zemlja, mehaničar Milan Mijailović iz Binovca, objasnio nam je šta se dešava u slučaju da dođe do kvara na osvini bubnja, odnosno kada se varijator kombajna raspadne jer je osovina pojedena.

Naime, u ovom slučaju delovi varijatora koji su se raspali, udarali su u hladnjak, zatim je iscurela voda i kombajn je stao.