Stanje u zemljama Zapadnog balkana kao pre izbijanja svetske krize!

  533
  0

  Uprkos lošijoj poljoprivrednoj sezoni u Zapadnoj Evropi, pre svega u Srbiji, kao i usporenom privrednom rastu, zaposlenost kod nas je ove godine povećana za 4,3 odsto – navodi se u godišnjem izveštaju Svetske banke. Međutim, to je i dalje visoka stopa nezaposlenosti.

  Rastu zaposlenosti i otvaranju novih radnih mesta, u srednjem roku, pomogao bi porast potrošnje i investicija, kao i oporavak poljoprivrede – ocena je ove međunarodne finansijske institucije.

  Globalno posmatrano, na području Zapadnog Balkana, investicije su u toku ove godine podstakle značajan rast u Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori. Potrošnja u Bosni i Hercegovini donela je stabilan rast, dok je prethodna politička kriza usporila rast u Makedoniji.

  Zabrinjavajuće je da je u ovim zemljama stanje jednako stanju pre izbijanja svetske krize, u toku 2008.godine. U prvoj polovini 2017.godine otvoreno je 230.000 radnih mesta na području Zapadnog Balkana , pa je zabeležen porast od 3,8 odsto, u odnosu na isti period 2016. godine.

  Za narednu godinu Svetska banka prognozira da će rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji biti tri odsto, a 2019.godine 3,5 odsto.

  Izvor: Info biz