Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Stara fora u novom ruhu: Gajenje svinja na slami

Stara fora u novom ruhu: Gajenje svinja na slami

Ovo što ćete videti i što je uradio Goran Šećerov je tako jednostavno, to su svinje na slami!

1083
0

Svinje na dubokoj stelji, tov od 25 do 120 kilograma, koji su se odvija slično onome kako biste zamislili tov pilića! O čemu se ovde radi?

Radi se o tome da smo svi navikli da se svinje tove na betonu, na rešetkastom podu, stoga ova slika, gde se nalazi 250 prasadi po boksu nije mogla da se zamisli.

Najjači utisak, koji nisu čak ni rezultati tova, inače, veoma dobri, nego neverovatan osećaj prirodnog okruženja, kada vidite prase koje je pre par dana ubačeno na slamu. Prosto je milina videti ove srećne prasiće, oni se igraju slamom, bacaju je, grickaju, kopaju rupe, međusobno nadmeću.

Ovo su najsrećnije svinje koje smo ikada videli.

S obzirom da se emisija Bolja zemlja najviše bavi tehničkim aspektima proizvodnje, nije uobičajeno da ističemo sreću životinja, ali definitivno u ovom objektu se nalazi najsrećnijih 4000 budućih tovljenika u Srbiji!

Šećerov je na ovu ideju došao od kolega iz Mađarske, uz neke modifikacije koje su ovakav tov učinile još efikasnijim.

– Ideja je došla tako što su postojali objekti za uzgoj rogate stoke, a razmišljali smo kao ih preurediti, uz minimalna ulaganja. U odnosu na tov junadi, u svinjarstvu je brži obrt. Ovakav, sličan sistem već postoji, zastupljen je u Mađarskoj, ali je način hranjenja malo drugačiji – kaže Šećerov za Bolju Zemlju.

Koji su još benefiti ovakvog uzgoja svinja, pogledajte u video prilogu.