Naslovna Vesti Stiže podrška mladim poljoprivrednicima!

Stiže podrška mladim poljoprivrednicima!

3077
1
Podrska mladim poljoprivrednicima
Produžen je rok za podnošenje prijava na konkurs za još 40 dana... Foto: shutterstock.com

Iz Ministarstva poljoprivrede stižu lepe vesti. Produžen je rok za podnošenje prijava na konkurs za još 40 dana u kojem zemljoradnici od 18 do 40 godina dobijaju podsticaje od skoro 10.000 evra, koje obično ulažu u novu mehanizaciju, biljnu i stočarsku proizvodnju ili unapređenje prerade mleka, voća i povrća.

Ovo su zaista lepe vesti i veliki podsticaj mladima koji se bore i žele da naprave nešto od svojih gazdinstava i svakako uspeju. Prijava je stiglo izuzetno puno i to je razlog zbog čega je produžen rok, a isto tako i pokazatelj da ima jako puno mladih koji žele da ostanu na zemlji i unaprede svoju proizvodnju.

Te pare koje će dobiti mnogi će uložiti ili u obnavljanje mehanizacije ili podizanje novih zasada. Od voćnih kultura najpopularniji je lešnik, ali ulaže se i u povrtarstvo, naročito u podizanje plastenika.

Iz Ministarstva kažu da je ukupan broj podnetih zahteva u ovoj godini 1.275, što je znatno više u odnosu na prošlogodišnjih 767 zahteva.

Najveće interesovanje, kao i prošle godine, mladi poljoprivrednici pokazali su za nabavku atomizera, prskalica, sejalica, drljača, sistema za navodnjavanje, opreme za plastenike, rasturivače stajnjaka, cisterne za osoku, plugove i setvospremače, ali i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla.

Država poljoprivrednike podstiče sa maksimalno 1,5 miliona dinara (12.600 evra). Uslov je da mladi zemljoradnik obezbedi petinu planiranog novca za buduća ulaganja dok će država unapred dati ostatak (9.450 evra). Ministarstvo će pratiti investiciju, a troškove kontrolisati preko računa.

Iskusni mlađi poljoprivrednici kažu da se u povrtarstvu može dobro zaraditi. Pa tako od hektara krompira kažu da je zarada 2000 evra, na paradajzu 5000 evra, ali je najozbiljniji posao u plastenicima.

Kako god, ova stimulacija će dobro doći a mladi će svakako znati u koji sektor je najbolje da se uloži.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković

Prethodni tekstZa ranu prolećnu berbu – predzimska setva graška
Sledeći tekstMinistar Krkobabić: Pristojna svota danas u Srbiji koja moža da napravi neke iskorake

Коментари су затворени.