Naslovna Zdrava Hrana Stižu praznici – vreme je za domaće pihtije

Stižu praznici – vreme je za domaće pihtije

Ovo je jedan od načina na koji se spremaju pihtije, jer svaka domaćica ima svoja recept ili neku malu tajnu zahvaljući kojoj su baš njene pihtije najbolje i najlepše. 

1972
0
Foto: Printscreen/Youtube

Pihtije – omiljeni specijalitet, redovno se služi na slavama, proslavama, rado se sprema za Božić i druge verske praznike. A kada su u pitanju ljubitelji pihtija, tu imamo dve grupe, ili ih obožavate ili je to jelo koje ne volite da vidite. Za sve one koji obožavaju ovaj domaći delikates Bolja zemlja vam donosi recept za njihovu pripremu.

Ovo je jedan od načina na koji se spremaju pihtije, jer svaka domaćica ima svoja recept ili neku malu tajnu zahvaljući kojoj su baš njene pihtije najbolje i najlepše.

Potrebno

  • Suva svinjska kolenica, ko želi može da doda i suvo uvo, suv rep
  • Šuplja juneća kost
  • Biber
  • 2-3 čena belog luka
  • Peršun po želji

Recept

Suvu kolenicu, juneću kost i meso koje još dodamo, preliti vodom, zatim to prokuvati i prvu vodu baciti. Nakon što smo prvu vodu bacili, meso se ponovo stavi na kuvanje, samo što se sada sipa mnogo više vode, da lepo prekrije meso, 3-4 prsta iznad mesa. Kada provri ostaviti da se kuva još 2 do 3 sata na tihoj vatri.

Kada se meso skuva, tj. kada se raspada,sklonimo sa vatre i  procedimo. Voda u kojoj se meso kuvalo razlije se u plitku posudu. Skuvano meso se iscepka na sitne komade i stavlja se u vodu koju smo sipali u posude, tj. u vodu u kojoj se kuvalo. Po vrhu dodati bibera i sitno iseckani beli luk, nije potrebno soliti, jer je suvo meso već slano. Zatim ih treba ostaviti na hladnom mestu da se ohlade i stegnu, a nakon toga ih staviti u frižider.  Po želji dodati sitno iseckani peršun.

Pišite nam kako vi pravite pihtije i da li vam se svideo naš recept. Prijatno!