Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo STOČARSTVO: Razlika između PERIODIČNIH i STALNIH prihoda?

STOČARSTVO: Razlika između PERIODIČNIH i STALNIH prihoda?

993
0

Aleksinački deo pomoravlja i njegovu plodnu ravnicu poljoprivrednici koriste za ratarsku, povrtarsku i u poslednje vreme savremenu voćarsku proizvodnju. Pored svega toga, stočarstvo ne zaostaje, posebno govedarstvo.

U svakom selu sa obe strane Južne Morave po nekoliko je farmi sa više od 20 muznih krava i sa toliko i više junadi. Domaćinstvo Vesne Živadinović, sa velikim travnatim dvorištem, uređenom kućom, puno cveća, sve u svemu reklo bi se domaćinska kuća. Svaka stvar na svom mestu.

“U početku smo radili sa svinjama, ali to su periodični prihodi, kod muznih krava su stalni prihodi, koji na pristužu dva puta mesečno, isplaćuju nam novac za mleko, tako da nam je to itekako sigurnije. Pogotovo u vremenu, kada su nam stalni prihodi bili preko potrebni zbog školovanja dece.Iz tog razloga smo se preorjentisali. I dalje tovimo svinje ali u manjem broju.” – rekla je Vesna Živanović

Da li ste zadovoljni cenom mleka?

“Trenutno je promenljiva cena mleka, kako smo čuli, najverovatnije zbog uvoza. Obara se cena mleka, čime mi naravno nismo zadovoljni, jer i ova cena koja je trenutna nije dovoljna da bi radili kako treba. Pogotovo iz razloga zato što je cena mleka godinama ista, a sve ostale cene skaču. Unazad 4 ili 5 godina je ta cena, a nafta je poskupela, repromaterijal, a samo mleko stoji u liniji.”

Da li Vam je glavni posao proizvodnja mleka?

“Da i od toga živimo. Od ovoga može da se živi, ali vrlo teško, situacija je napeta. Mi smo šestočlana porodica i svi radimo. Radno vreme počinje ujutru u 6, a završava se uveče u 8. To je 14 sati radnog vremena.” – žali se Vesna

Domaćinstvo se vodi na ovu vrednu ženu. Ona je, kako bi smo rekli, gazda u kući, u pravom smislu reči, stub kuće. Uskoro će sin Bojan preuzeti vođenje gazdinstva, on je to zaslužio znanjem, radom i ozbiljnošću, tvrdi majka.

“Domaćinstvo se na mene vodi punih 11 godina, u početku su deca studirala, sada veći deo posla oni obavljaju, a ja sam im desna ruka u svim poslovima.”

 

M.S.