Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Stres kod goveda: Rusi VR naočarama smiruju krave, a evo šta rade...

Stres kod goveda: Rusi VR naočarama smiruju krave, a evo šta rade naši farmeri

Različiti su razlozi, ali i situacije u kojima krava može da se oseti uznemirenom.

974
0
Foto: Pixabay

Verovali ili ne i životinje mogu da se uznemire, a među osetljivijima su i krave! Različiti su razlozi, ali i situacije u kojima krava može da se oseti uznemirenom, od dolaska u novu sredinu, povrede, pa sve to divljih životinja ili pasa lutalica koje ih uplaše tokom paše.

Foto: Pixabay

Sada se postavlja pitanje kako pomoći ovim životinjama kada su pod stresom, jer kada je krava uznemirena, to može da utiče na kvalitet mleka, kao i količinu.

Tako su Rusi rešili da uvedu tehnologiju na farme krava i obezbedili su govedima VR naočare kako bi ih smirili kada se uznemire.

Kako prenose ruski mediji, tim programera i veterinara učestvovao u ovom programu kako bi se napravile specijalne VR naočare za krave. Kada bi ih stavili životinji na glavu, ona bi imala pred sobom sliku „prostranog, zelenog polja obasjanog suncem“.

Za sada nije poznato da li su krave nakon nošenja ovih naočara davale više mleka i to kvalitetnijeg, ali se navodi da je uočena smanjena anksioznost kod ovih životinja.

Foto: Pixabay

Neki farmeri kako bi smirili kravu koriste posebno osvetljenje, neki puštaju muziku, a kako savetuju naši veterinari, nekada je samo dovoljno da joj se nežno obratimo, pomazimo, češkamo.

„Krave se najčešće uznemire tokom paše, dok su u prirodi do divljih životinja, pasa lutalica i gmizavaca. Štale bi trebalo da budu njihovo sigurno okruženje, ali i tu se dešava da se životinja prepadne, od miševa, pacova, a retko i od ljudi koji brinu o njima, ako su grubi, viču ili ih udaraju“, kaže za Bolju zemlju veterinar Rajko Mandić.

On dodaje da je često u svojoj praksi video gazde da u štale postave zvučnike i da im stalno puštaju neku laganu muziku koja tiho svira, tako ih umiruju i opuštaju.

„Kada je životinja uznemirena, to se odmah oseti na količinu i kvalitet mleka, a ume i da se dogodi da uopšte nema lučenja mlečnih žlezda”, naglašava Mandić.