Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo STVARI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O LEPOTICAMA KOVRDŽAVOG REPIĆA

STVARI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O LEPOTICAMA KOVRDŽAVOG REPIĆA

2271
0

Možda postoji razlog zašto su svinje omiljeni lik u dečijim bajkama. Svinje su jedne od najinteligentnijih i najdruštvenijih životinja koje postoje.

Evo nekoliko stvari koje možda niste znali o ovim lepoticama kovrdžavog repića.

Svinje su pripitomljene pre više od 9.000 godina

Naučnici procenju da svinje postoje već dosta dugo vremena. Ove životinje svaštojedi su jedne od najstarijih vrsta životinja koje su bile pripitomljene, jedino su ispred njih kučići i koze. Njihovim divljim pretkom se smatra evroazijski vepar.

Svinje imaju malo znojnih žlezda

Kada pomislimo na svinju, obično nam je slika pred očima kako se valja u blatu. U toku vrelih letnjih dana svinje se valjaju u blatu pre svega da bi se rashladile. Svinje i inače nemaju znojne žlezde koje bi inače omogućavale telu da se rashladi, zbog velikog procenta masti u telu one moraju da pronađu druge načine kako da se rashlade.

Svinje mogu da se pronađu na svakom kontinentu osim Antarktika

S obzirom da svinje mnogo dugo postoje one su se rasprostranile po čitavom kontinentu. Svaki kontinent ima određenu populaciju svinja i veprova, a jedino ih na Antarktiku nema.

pročitajte i - šta uzrokuje probleme sa buragom
pročitajte i – šta uzrokuje probleme sa buragom

Besne svinje prouzrokuju više od 1 milijarde $ štete godišnje u Americi

Tipična svinja ne asocira ni na kakvu opasnost, međutim kada je svinja besna nanosi velike štete i njihov broj je u porastu. Takve divlje svinje svake godine naprave oko 1,5 milijardu štete godišnje, uništavaju useve, parkove i druge životinje. Takođe, one prenose i druge zarazne bolesti koje napadaju stoku i druge domaće životinje i pse.

U Danskoj ima više svinja nego ljudi

U Danskoj svake godine preko 5 000 farmi svinja proizvede oko 28 miliona svinja, a godišnje se u ovoj zemlji zakolje oko 20 miliona svinja. Dakle, u ovoj zemlji ljudska populacija se kreće od 5 do 6 miliona ljudi, tako da Danska ima veću populaciju svinja nego ljudi.

Ovde se toliko vodi računa o svinjama da je Danska nedavno počela da gradi zid vredan 12 miliona dolara, kako bi sprečila zarazne divlje svinje da uđu zemlju iz okolnih država, jer je poznato da prenose afričku svinjsku kugu, koja je veoma zarazna i smrtonosna.

Neverovatno sposobne i za video igre

Prema istraživanjima koja su sprovedena u Penn State 1 990. godine otkriveno je da svinje koje se često doživljavaju kao prljave i neinteligentne, ustvari imaju izvanrednu sposobnost za video igre. Ova studija je pokazala da su svinje toliko pametne da su mogle da nauče kako da igraju igru sa dzojstikom, čak bolje i od šimpanzi i od terijera vrste Jack Russell. (terijera koji je poznat po svojoj inteligenciji i sposobnosti obuke, pa ga često koriste za snimanje raznih filmova).

Vinston Čerčil je veoma cenio svinje

Čerčil koji nam je svima poznat kao vođa i premijer Velike Britanije za vreme Drugog svetskog rata, ostavio je iza sebe veliki broj govora i citata. Tako je njegov mudri citat o svinjama ostao malo nezapažen. Jednom prilikom Čerčil je rekao: „Volim svinje. Psi gledaju prema nama, mačke nas gledaju sa visine, dok nas svinje tretiraju kao jednake“.

Drugim rečima, psi traže naše odobrenje, mačke ne mogu da brinu, ali svinje koje su inteligentne i društvene, na istom su nivou sa ljudima.

Zašto su baš čuvene kasice prasice u obliku svinja?

Od 13. do 15. veka jedno od najčešćih mesta za čuvanje novca bile su tegle od narandžaste gline nazvane „pygg“. Kako se engleski jezik vremenom razvijao ta reč je na kraju postala prase (piggy) ili svinja (pig). Oko 19 veka, proizvođači su počeli da prave male posude u obliku svinja, a na kraju su i prasice bile besne. Zato sledeći put kada donesete kući još malo slanine, znate gde da je sakrijete :).

M.P.