Naslovna Vesti Šumadijski vinogradar UMESTO VINSKIH uzgaja STONE SORTE grožđa

Šumadijski vinogradar UMESTO VINSKIH uzgaja STONE SORTE grožđa

1613
0
saša pavlović
S. Pavlović: "Odlučio sam se na stone sorte i nisam pogrešio!", foto J. El Omari

Izložena u muzeju u Bordou na jugozapadu Francuske, nosioci mnogih zlatnih i srebrnih medalja na Dekanteru u Londonu, omiljena uvozna roba Kineza, šumadijska vina, čini se da osvajaju svet. Međutim, jedan proizvođač sa oplenačkog vinogorja, rešio je da se usmeri na proizvodnju stonih sorti – koja mu sada donose veliku zaradu. Saša Pavlović iz Božurnje, zaselka Topole, na 4 hektara uzgaja muskat hamburg i italiju.

„Posadio sam stone sorte, jer mislim da je tržište prezasićeno vinskim sortama, svi su krenuli da otvaraju vinarije, ali ja to nisam hteo. Odlučio sam se na stone sorte, jer mislim da postoji nedostatak tih sorti na tržištu, potražnja je velika i rekao bih da nisam pogrešio, kaže Pavlović za portal Bolje zemlje.

Cena po kilogramu 100 dinara, dnevno do 1,5 tone proda

grožđe
Po hektaru ubere 10 tona roda prve klase, foto S. Pavlović

Pre 10-tak godina, naš sagovornik, počeo je sa sadnjom stonih sorti, od 2012. godine imao je ozbiljne količine za branje i sada po hektaru ubere do 10 tona prve klase roda. Sve plasira za Novi Sad.

„Poslednjih par godina dajem jednoj novosadskoj firmi koja snabdeva veleprodaje, tezge na pijaci, prodavnice. Evo, prethodni dan su tonu i po grožđa natovarili, a od tone do tone i po dnevno uzimaju, a sada sam na trećini berbe. Cena je oko 100 dinara za kilogram, već par godina varira, od 90 do 100 dinara, ali ja sam zadovoljan saradnjom i uslovima“.

„Ostajem na hamburgu i italiji i proširujem vinograd“

grožđe hamburg
Oplenačko vinogorje daje najbolji hamburg, foto S. Pavlović

Kako saznajemo Saša Pavlović nema konkurenciju, jer mnogi usmereni na proizvodnju vina, nemaju velike količine pod stonim sortama. S druge strane, otkupljivači najradije uzimaju hamburg sa oplenačkog vinogorja, jer je kvalitetniji u odnosu na druge vinske krajeve Srbije. Na primer, Muskat italija je vodeća među stonim sortama, sa grozdom koji je krupan i račvast, težine i do 600 grama. Muskat Hamburg, takođe krupnog grozda, dominira muskatnim svojstvima, u Srbiji i Makedoniji se od vajkada uzgaja kao grožđe za jelo.

Zadržaću se na ove dve sorte, ali planiram da proširim vinograd na bar jedan hektar u narednoj godini. Poslednje tri godine su bile jako dobre za stone sorte, ove godine je najzdravije grožđe, iako je krupnoća malo podbacila, a suša bila problem. Prošla godina po količinama je bila neponovljiva, kaže topolski vinogradar i napominje da ko voli da radi, nek uzgaja ove sorte.

„Za negu stonih sorti, moraš da si non-stop u vinogradu, da mu daješ maksimum i on će ti vratiti. Ako oni koji razmišljaju da počnu ovim da se bave i vole da rade, mogu da ulože, ima mesta za sve!

 

J.E.