Sve što do sada niste znali o IPARD sredstvima!

  573
  0

  Šta je ono o čemu se u poslednje vreme intezivno priča u Srbiji? U pitanju je, naravno, IPARD.

  U medijima su se do sada, uglavnom, o IPARD-u pričale uopštene priče, a malo ko je postavio pravo i konkretno pitanje. Međutim, voditelj i urednik emisije Bolja zemlja, Uroš Davidović je, u nedelju 17.decembra, intervjuisao jednog od najzaslužnijih ljudi za to što je IPARD konačno došao u Srbiju, i od njega je dobio konkretne odgovore na pitanja koja su još uvek nedorečena.

  Gde su pare i za šta se tačno daju?

  1. IPARD jesu evropske pare ali i naše – državne. Naime, Evropa daje 75%, dok država Srbije daje 25%. Dakle, ne dobijamo mi to baš besplatno.
  2. Ono što smo do sada dobili od IPARD-a, su, u stvari, fondovi iz 2015. godine za koje imamo rok od 3 godine da ih iskoristimo – dakle, 2018. godina je poslednja. Pa ni ne čudi što je ministar poljoprivrede insitirao da se makar 20.decembra raspiše javni poziv.
  3. Najvažnije je da nekih sredstava, i to ne nekih nego prilično velikih, ima.

  Pare se, pre svega, daju za mehanizaciju. Cilj je da se ova sredstva najbrže iskoriste time što će se kupovati skuplja mehanizacija i to masovno. Iznos koji se dobija od IPARD-a je do 65% investicija.

  Kako da znate koju mehanizaciju možete da kupite?

  Uslov Tier i ekologija motora ne postoje, kada je u pitanju IPARD, jer postoji jasna lista zemalja iz kojih možete da kupite traktor. Ukoliko želite da kupite indijski traktor, tipa Mahindre, Solisa, nećete moći (isto važi i za kineske proizvođače traktora). U obzir dolaze isključivo samo evropski proizvođači ili da je traktor preko 50% proizveden u Srbiji (što je gotovo nemoguće). Isto važi i za priključne mašine.

  Takođe, postoji tabela u pogledu ograničenja snage traktora. Primera radi, ukoliko imate do 10 hektara voća, traktor može biti maksimalne snage 60 kW. A ako imate 0,5 do 2 hektara povrća, maksimalna snaga traktora je 40kW. Najjači traktor koji možete da kupite je od 100kW – za koji možete, na primer, da konkurišete ukoliko imate oko 40 muznih krava.

  Kako se dele sredstva?

  Sredstva iz IPARD-a  se dele po bodovanju, i nemaju svi isto bodova. Primera radi, ukoliko konkurišete za nešto što se tiče voćarstva – a imate uz to i krave – to je nula bodova. Najviše šansi da dobiju IPARD sredstva imaju mlade žene iz planinskih sela.

  U narednom videu poslušajte šta je Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja rekao vezano za IPARD sredstva.