Naslovna Vesti SVE ŠTO DO SADA NISTE ZNALI O POPULARNIM KEKSIMA NA KOJIMA SMO...

SVE ŠTO DO SADA NISTE ZNALI O POPULARNIM KEKSIMA NA KOJIMA SMO ODRASLI!

1097
0

Decenijama je na našim prostorima jedan od omiljenijih keksova bio keks „Domaćica“, koji se proizvodio u Hrvatskoj. Danas se kompanija koja ga proizvodi hvali dugom tradicijom, ali je činjenica da mnogi brendovi kada je konditorska industrija u pitanju vode poreklo od 50 ih godina prošlog veka kada su počele da se osnivaju fabrike i kreće u proizvodnju.  Naravno tu su i drugi popularni keksovi „Plazma“, ,Petite Beure i ostali.  Evo priče o tome kako su nastali.

Prve kompanije koje su pocele da eksperimentisu sa dodavanjem cokolade preko keksa bile su Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Zanimljivo je da su engleski  konditori prvi poceli da proizvode keks na koji smo danas navikli. Naravno, radi se o vremsnkoj distanci koja nas za ovu priču, vodi u XIX vek.  Međutim, francuski proizvođač Jean-Romain Lefevre je još  1846. godine proizvodnju keksa digao na viši nivo ,  kada je osnovao svoju kompaniju – fabriku u kojoj je kasnije počeo da proizvodi nadaleko čuveni keks koji je sam izmislio i kasnije izmislio Petit Beurre.

PRAVILAN RAST I RAZVOJ BILJAKA: Siptomi nedostatka azota, fosfora i kalijuma na biljkama!

Sredinom XIX veka  popularni postaju čajni keksići u raznim varijantama koji su  služeni u aristokratskim krugovima. Pomenuti proizvodjaci su bili prvi koji su uveli čokoladne prelive preko svojih keksića i taj trend su potpom prihvatili svi ostali konditori.

Kasnije tokom sredine XX veka kreće proizvodnja keksa prelivenog čokoladom i u Jugoslaviji (u Hrvatskoj) koji je za kratko vreme osvojio svojim ukusom celo područje zemlje. Naravno bio je kopija originalnog keksa, ali nije ni po čemu zaostajao za ukusom. Neki tehnolozi kažu da su strani boljeg kvaliteta premda se lome koplja oko toga koji je proizvođač najbolji kada su čajna peciva u pitanju, jer danas imamo na desetine raznih kopija osnovnih keksića, ali i čitavu paletu novih.

Međutim, istorisjki gledano, važno je da pojam čajni keks, čajni kolutić i slično čiji su osnovni sastojci: brašno, puter i šećer vode poreklo iz Evrope tačnije : Francuske, Belgije, Engleske i Nemačke.

Jestive pečurke: kratki saveti kako da ih tretirate pre spremanja obroka

 

G.V.