Naslovna Vesti Sve zablude u vezi sa orahom – OTKRIVAMO!

Sve zablude u vezi sa orahom – OTKRIVAMO!

1185
0

Površine pod orahom u Srbiji rastu, a prvi čovek koji je počeo da priča o modernim zasadima je i gost emisije Bolja zemlja predsednik Saveza uzgajivača oraha Saša Lukić, koji kaže da smo samo za pet godina prešli ogroman put u uzgoju ove kulture. Danas nas u tome savetuju i Italijani.

„Ja sam angažovao dr Roberta Valijera, čoveka koji je prvi doneo lateralne sorte u Evropu pre 29 godina, znači da on toliko ima iskustva na oglednom zasadu i svoje savete prodaje svima nama. Mi smo napravili to udruženje, pokazali smo šta je lateralni orah i zašto ga treba saditi. Mene je savetovao da uzgajam sadnice proizvedene u Srbiji sa pelcerom iz Evrope“, kaže Lukić.

Sorte koje su se pokazale kao najbolje za naš klimatski uslov je Pijeral Lara, Tulare i Čendler koja je vrlo specifična, a postoje i druge pogodnije za planinske krajeve. Većina zasada u Srbiji je mlada, a predstavnici Saveza, sada znaju da orah mora da se navodnjava, hemijski štiti i orezuje da bi dao vrhunske rezultate.

„Kod nas se pojavila orahova muva, imamo, nažalost već pet slučajeva u Srbiji zabeleženih. U Slavoniji zabeležena je šteta od 50 do 100 odsto roda. Muva se ubuši u plod i plod raste crn i ljigav iznutra. Era sa neprskanjem oraha se završila i ukoliko ga ne štitimo ostaćemo bez oraha i za torte“.

Veruje se da se ova bolest preko sadnica prenela kod nas i verovatno će se širiti dalje na istok prema Bugarskoj, zaključuje sagovornik Bolje zemlje. Zbog toga, Savez je angažovao čitavu ekipu stručnjaka za hemijsku zaštitu.

S druge strane pored tretmana, orah traži i specijalni tip opreme. Kap po kap je besmislen sistem navodnjavanje, uvideli su proizvođači. Nov sistem je sistem mikrorasprskivača u zemlji koji pokriva 50 odsto korenovog sistema i daje dobar rod, naspram primarnog sistema koji pokriva svega pet odsto korenovog sistema oraha. Takođe, mašinsko orezivanje je bolja opcija od ručnog.

„Minimalno rastojanje pri mašinskoj rezidbi je sedam metara, ako sadite na manje, sutra nećete moći da obrađujete taj orah. Pri sadnji ne treba da slušate rasadničara, već stručnjake“, kaže Lukić.

Sorta Čendler je najreklamiranija, ali nije najbolja za naše uslove. Vegetacija se završava tri nedelje nakon drugih sorti, pa u zimu ulazi nespreman.

„Prošle godine je ušao sa zelenim listom u decembar, pa smo morali specijalnim tretmanima da ga prskamo, da bi bacao list“.

Još jedna zabluda je sadnja crnog oraha – nema kalemljenja na podlozi crnog oraha i crni oraha ne sme da se sadi minimum 500 metara od običnog oraha, jer dolazi do oprašivanja i stvara se koštunac koji izgleda kao obični orah, ali ga je nemoguće očistiti. Takođe, deblo crnog oraha je jeftinije od debla evropskog domaćeg oraha, jer ga Amerikaci gaje jeftino i ozbiljno.

Bolja zemlja