Naslovna Vesti Svetski poljoprivrednici u školskoj klupi kod srpskih stručnjaka

Svetski poljoprivrednici u školskoj klupi kod srpskih stručnjaka

871
0

Dogovoreno transferisanje proizvodne tehnologije semena i nekoliko agrikultura na međudržavnom nivou

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije nedavno je dogovorilo usku saradnju između Republike Srbije i DR Kongo, ali ovog puta u izmenjenim ulogama kada je reč o međunarodnoj razmeni.

U svakom obliku učestvovanja u međudržavnim dogovorima, Srbija je do sada zauzimala poziciju zemlje koja traži svetsku pomoć.

Međutim, Ministar nadležnog ministarstva zaduženog za poljoprivredu, Branislav Nedimović, na sastanku održanom povodom angažovanja srpske pameti u razvoju poljoprivrednih tehnologija, delegaciji DR Kongo obećao je pomoć u implementaciji proizvodnih tehnologija semena i nekoliko agrikultura na ogromna obradiva prostranstva ove afričke zemlje.

Srbija će transferirati tehnologije iz oblasti proizvodnje semena, proizvodnje određenih ratarskih kultura, pre svega mislim na pšenicu, kukuruz i soju.“ – rekao je Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović

Naše domaće kompanije obezbediće mehanizaciju koja će biti spremna za isporuku, a pored toga, najavljena je izgradnja silosa i skladišnih prostora.

Ova saradnja ne odnosi se samo na izvoz srpskih tehnologija i znanja na afrički kontinent, već otvara mnogo drugih mogućnosti, kao i budućih izvoznih potencijala, budući da je DR Kongo po površini druga afrička zemlja, ali i jedanaesta u svetu sa svojih oko 81 milion stanovnika.

Izvor : Tanjug

Miloš Stojanović