Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Svinjokolj krije veliku opasnost

Svinjokolj krije veliku opasnost

1194
0
Svinjsko meso
Svinjsko meso

U našoj zemlji je u toku tradicionalni svinjokolj, ali veterinari upozoravaju i apeluju da se meso kontroliše na trihinelu.

Pregled na trihinelu, opasnog parazita koji može biti prisutan u mesu kako domaćih tako i divljih životinja koje se koriste za ljudsku ishranu, košta svega 400 dinara i ovaj pregled može da obavi svaka opremljena veterinarska stanica. Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je jer se simptomi bolesti ne mogu prepoznati i videti golim okom.

Trihinela je veoma sitan parazit, koji se ne može videti golim okom i ukoliko je životinja zaražena, golim okom nisu vidljive nikakve promene ni na mesu ili unutrašnjim organima. Ukoliko se jede meso koje nije dobro termički obrađeno (što se dešava prilikom pečenja na ražnju) ili ukoliko se od zaraženog mesa spremaju kobasice i drugi suhomesnati proizvodi koji nisu termički obrađeni, opasnost od zaraze je velika, a posledice za ljudsko zdravlje su doživotne, jer parazit ostaje u organizmu zauvek!!! Nakon što se pojede zaraženo meso, larva odlazi u sve delove čovekovog tela preko creva i krvnih sudova i tu ostaje doživotno učaurena. Trihinela obitava u mišićima, pa se može učauriti i u srcu čoveka, ali i u drugim organima. Zato se preporučuje da se meso obavezno pregleda, na prisustvo trihinele.

Simptomi trihineloze i kako prepoznati infekciju

Ukoliko se pojede meso koje je zaraženo ili neka mesna prerađevina simptomi ne nastaju odmah. Nekada inkubacija traje i do 45 dana. Pojava temperature, povraćanja, dijareje, muke i malaksalosti najčešće se tumače kao grip ili prehlada i ne mogu odmah ukazati na inficiranost trihinelom. Ukoliko se posle dve nedelje pojavi otok očnih kapaka, bolovi u mišićima, otežan govor ili kretanje, pouzdani su simptomi da je osoba zaražena. Oporavak je dugotrajan, ali bilo je i slučajeva koji su se završili sa smrtnim ishodom.

Koji deo mesa doneti na analizu?

U Srbiji važi Zakon o suzbijanju trihineloze gde je obavezno da se posle svakog klanja svinja odnese uzorak mesa na pregled. Najbolje je da se na pregled donese uzorak korena dijafragme i to je prečaga koja razdvaja grudnu od trbušne duplje. Važno je da se ne uzima deo koji se vezuje za rebra, nego za kičmu.

Sam pregled ne traje dugo. Možda nekih pola sata. Uzorak iz donetog mesa stavlja se na staklene pločice koje se pregledaju specijalnim uređajem koji je sličan mikroskopu i koji se zove trihineloskop.

Iako na području Šumadije dugi niz godina nije zabeležen slučaj trihineloze, migracije ljudi i životinja su česte pa je potreban oprez. Ministarstvo poljoprivrede zato upućuje apel da se obavezno obave veterinarski pregledi mesa svinja, a naročito divljih svinja koje ulove lovci. Obaveza je lovaca da uvek svo meso divljači odnesu na ispitivanje jer je to jedini siguran način da vam slavlje i uživanje u mesnim đakonijama neće presesti.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković