Naslovna Vesti TAJNA ZAČINSKE PAPRIKE JE U SEMENU!

TAJNA ZAČINSKE PAPRIKE JE U SEMENU!

1031
0

Tajni dodatak svakom jelu, po čemu je sever i jug Srbije poznat i ono što Vojvođani sipaju u jelo supenom kašikom je začinska ljuta i slatka paprika. Tako je opisuje Dragomir Suljić iz Kovilja, koji je u posao proizvodnje začinske paprike ‘upao’ sasvim slučajno – uz ženin miraz.

„Bavim se proizvodnjom začinske paprike već 20 godina. Kao zet sam upao u mađarsku porodicu koja je to godinama radila, pa je bilo ‘ili nastavi posao kao zet ili se skloni da ne smetaš’ (smeh).

Ostao sam tada bez posla, onda sam bio takoreći prinuđen da se bavim ovim, nisam ni sanjao da ću se na kraju baviti poljoprivredom, ali je ispalo na kraju dobro. Ide nam dobro, ne žalim se“, kaže zet iz Kovilja.

Suljići na 6 jutara (4,2 ha) uzgajaju začinsku papriku; 5 jutara slatke i jutro ljute. Od slatkih uzgajaju horgošku dvojku i horgošku šesticu, a među ljutim sortama na njihovim poljima nalazi se i mađarska hotvonka (šestdestica), poput čili ljute paprike. Uzgoj začinske paprike na otvorenom je jako naporan; podrazumeva dosta ručnog rada i razne izazove od sadnje do prerade.

„Seme paprike ili kupimo ili ostavimo seme naše za narednu godinu, a seje se mašinski. Jeste bolje kad posadiš rasad i odneguješ, ali kad ga izneseš na njivu, on hoće malo da boluje, treba vremena da se prilagodi. Ovako mašinski je kao jedna, samo se posle raščupa i to je to. Kad se obere, stoji na dozrevanju dve nedelje i onda se sve ručno radi, bere, secka. Zatim, stoji u tucanom stanju i po potrebi se meri za prodaju; da li slatku ili ljutu.“

Da bi se dobio jedan kilogram začinske paprike potrebno je preraditi 7 do 10 kilograma sirove. Suši se u kontinualnim trakastim sušarima. Od početka do kraja sušenja, temperatura se kreće od 80 do 60 stepeni, a vreme najčešće zavisi od sadržaja vlage u paprici.

foto: ljuta paprika, porodice Šuljić
foto: ljuta paprika, porodice Suljić

„Kad se stavi na tepsije, temperatura vazduha bude 60 do 70 stepeni da ne bi pregorela, pa se za 24 časa osuši skoro 6 tona u jednom cugu“, kaže Dragomir.

Sezona prodaje kod Suljića traje od kraja oktobra do februara. Kupuju žene, ali i muškarci, naročito kad je sezona svinjokolja u Vojvodini. Tezga Šuljića može se naći na pijacama u Južnoj Bačkoj, okolini Novog Sada, ali i na vašarima od Rume do kragujevačke Topole tokom cele godine. Kvalitet te začinske paprike, ipak, najviše dolazi iz semena i porekla.

„Ta horgoška 2 i 6 je jako mesnata i sam kvalitet je dobar i zbog toga je dobra i sušena. Paprika mora biti tehnološki zrela, znači ne sme zelena da se bere i sve se ručno radi, na primer i skidanje peteljke. Meni su najbolje mušterije mesari i restorani koji uzimaju najviše. Kući je ostalo 2 tone paprike, treba sad to prodati. Već sada ide nova tura za branje“.

foto: slatka mlevena paprika, porodice Šuljić
foto: slatka mlevena paprika, porodice Suljić

Dobar kvalitet i usluga za Suljiće znače mušterije koje se ponovo vraćaju, prepoznaju na vašarima i sajmovima, kupuju više, pitaju za sveže količine. I kako naš sagovornik kaže “za tu vizitkartu sam dao dinar i po, a vratila mi je jednu crvenu!“.

 

J.E.